Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

sporten en bewegen

Fysiek fit

Als je blind of slechtziend bent heb je vaak moeite met sporten. Omdat je niet of niet goed meer kunt zien. Hoe kun je dan nog fysiek fit blijven?

Wanneer ben je fysiek fit?

Fysieke fitheid heeft niet alleen te maken met een getraind en goed gevormd lichaam. Het gaat er vooral om dat je je dagelijkse activiteiten gemakkelijk en comfortabel uit kunt voeren. En daarvoor heb je een goed gevoel van coördinatie, evenwicht, spierkracht en flexibiliteit nodig.

Waarom is het belangrijk om fysiek fit te zijn als je blind of slechtziend bent?

Voor mensen zoals wij is fysieke fitheid niet gewoon een optie, maar een noodzaak. Het stelt ons in staat om onze dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren. Bijvoorbeeld het navigeren door onze omgeving, boodschappen doen, huishoudelijke taken uitvoeren en zelfs werk verrichten. Een goede fysieke conditie vermindert het risico op vallen en verwondingen. En eerlijk is eerlijk, wij blinden en slechtzienden hebben meer risico vanwege de extra obstakels die we tegenkomen in ons dagelijks leven.

Bovendien heeft fysieke fitheid niet alleen betrekking op ons fysieke welzijn, maar ook op onze mentale gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen, onze stemming verbeteren en ons zelfvertrouwen vergroten.

Hoe kun je je conditie op peil houden als je blind of slechtziend bent?

Gelukkig zijn er tal van manieren waarop mensen met visuele beperkingen hun fysieke fitheid kunnen behouden. Ten eerste is het belangrijk om een activiteit te kiezen die past bij onze interesses en mogelijkheden. Dit kan variëren van spinnen, hardlopen of zelfs een tandemtocht. Je kunt ook gebruik maken van specifieke programma’s voor lichaamsbeweging voor mensen met een visuele beperking, zoals aangepaste fitnesslessen.

Daarnaast kunnen hulpmiddelen zoals gesproken instructies, aangepaste fitnessapparatuur en begeleiding van een gekwalificeerde trainer ons helpen om veilig en effectief te trainen. Ook het inschakelen van een buddy of het deelnemen aan groepsactiviteiten kan extra motivatie bieden en het plezier vergroten.

Kortom, fysieke fitheid is van vitaal belang voor mensen met visuele beperkingen omdat het ons in staat stelt om de uitdagingen die we als gevolg van onze beperking hebben, beter te lijf kunnen gaan. Door regelmatige lichaamsbeweging en het kiezen van activiteiten die bij onze behoeften passen, kunnen we onze gezondheid en welzijn verbeteren, zowel fysiek als mentaal.

Ga naar de inhoud