Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

hardlopen-bliden

Hardlopen

Blinden en slechtzienden kunnen zeker hardlopen met de juiste ondersteuning en aanpassingen. Hier zijn enkele manieren waarop je dat kunt doen en hoe atletiekverenigingen en hardloop-buddies kunnen helpen:

Hulpmiddelen en aanpassingen

 1. Hardloopgidsen
  Een van de belangrijkste manieren waarop blinde en slechtziende hardlopers kunnen rennen, is met behulp van een hardloopgids of buddy. Deze gidsen zijn ziende hardlopers die samen met de blinde of slechtziende hardloper lopen en hen begeleiden tijdens het hardlopen.
 2. Routeplanning
  De gids is verantwoordelijk voor het plannen van de route, het navigeren en het vermijden van obstakels. Daarnaast moeten ze ook rekening houden met jouw wensen en behoeften.
 3. Koord of touw
  Een veelgebruikte methode is het gebruik van een koord of een touw om de blinde hardloper te verbinden met hun gids. Dit helpt de gids om de blinde hardloper veilig te leiden en obstakels te vermijden.
 4. Geluid
  Blinde hardlopers kunnen geluiden gebruiken, zoals belletjes of fluitjes, om te communiceren met hun gidsen. Dit kan helpen bij het geven van aanwijzingen en waarschuwingen tijdens het rennen.

Hulp van atletiekverenigingen

Atletiekverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van blinde en slechtziende hardlopers. Dit kunnen ze doen door:

 1. Inclusieve trainingen
  Het aanbieden van inclusieve hardlooptrainingen waarbij zowel blinde en slechtziende als ziende hardlopers samen kunnen deelnemen.
 2. Training voor hardloopgidsen
  Het trainen van vrijwillige gidsen of buddies, zodat ze bekwaam zijn in het begeleiden van blinde en slechtziende hardlopers. Hier kan de Stichting Running Blind (link naar Stichting Running Blind) bij ondersteunen.
 3. Toegankelijke faciliteiten
  Het zorgen voor toegankelijke faciliteiten en looproutes op de atletiekbaan, zodat blinde en slechtziende lopers veilig kunnen trainen.

Hardloopbuddies

Hardloopbuddies zijn ziende hardlopers die vrijwillig samenwerken met blinde en slechtziende hardlopers. Ze fungeren als gidsen en begeleiders tijdens het lopen. Ze ondersteunen lopers met een visuele beperking op verschillende manieren.

 1. Communicatie
  De blinde of slechtziende hardloper en de buddy moeten effectief communiceren. Dit kan gebeuren via spraak, akoestische signalen of andere afgesproken methoden.
 2. Verbondenheid
  De loper met een visuele beperking en de buddy zijn vaak fysiek met elkaar verbonden via een koord, touw of een andere methode, zodat de buddy de blinde of slechtziende loper kan leiden.
 3. Routeplanning
  De gids is verantwoordelijk voor het plannen van de route, het navigeren en het vermijden van obstakels. Ze moeten ook rekening houden met de wensen en behoeften van de visueel beperkte loper.
 4. Snelheid en afstand
  Het is belangrijk dat de buddy en de blinde loper samenwerken om de gewenste snelheid en afstand te behouden tijdens het hardlopen.

Het hardlopen met hardloop-buddies is een geweldige manier om inclusie te bevorderen en mensen met een visuele beperking de kans te geven te genieten van de voordelen van hardlopen en sport.

Ga naar de inhoud