Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

tandem tocht

Tandemtocht blinden en slechtzienden

Op 30 september verzamelden ongeveer veertig mensen zich bij Boerderij de Loonsebaan in Vught om die dag een mooie fietstocht met de tandem te gaan maken. Het is de laatste tocht die in 2023 wordt georganiseerd door de tandemclub Vught (link naar tandemclub Vught bij organisaties). De groep bestaat uit zeventien blinden en slechtzienden, die begeleid worden door ongeveer twintig vrijwilligers. Er staan 17 tandems klaar. De dag begint met een kop koffie of thee op het terras van het restaurant. De organisatie vertelt per tandem wie achterrijder en voorrijder zijn. Voor de veiligheid krijgen de achterrijders een geel hesje aan en een fietshelm op.

De groep van visueel beperkten is zeer gemêleerd en bestaat uit mannen en vrouwen van allerlei leeftijden. Maar iedereen heef zin in een fijne fietstocht en het weer werkt gelukkig ook mee. We  lopen naar de tandems en we checken of het zadel op de goede hoogte staat ingesteld.

Starten met de tandem

Mijn voorrijdster is een aardige vrouw die al vele jaren ervaring heeft met tandemfietsen. Voordat we echt gaan vertrekken oefenen we samen hoe we de tandem in beweging zetten en rijden we een klein rondje om te oefenen. Dat gaat goed. Vervolgens sluiten we aan in de rij van 17 tandems. Als het fluitje klinkt dat we gaan vertrekken, beginnen we echt. We vormen een lange sliert en rijden achter elkaar door de prachtige omgeving van Vught. Als we een kruising moeten oversteken wordt de weg tijdelijk afgezet door de brigadiers, zodat we gemakkelijk kunnen door rijden. Na een uurtje belanden we bij de eerste stop, waar we koffie met gebak krijgen. De eerste 12 kilometer zitten er op.

Op naar de lunch

Na een half uurtje pauze stappen we weer op de fiets. Het opstappen gaat al veel beter. Het is ongeveer  15 kilometer naar de volgende stop. Tijdens het fietsen kletsen we gezellig met elkaar en met de andere deelnemers die ons af en toe passeren. De organisatie zorgt ervoor dat we allemaal goed bij elkaar blijven zodat we veilig bij de volgende stop aankomen. Daar genieten we van een heerlijke kop tomatensoep met stokbrood en kruidenboter.

Terug naar de basis

Na de lunch zetten we weer koers richting het punt waar we begonnen zijn. Het fietsen gaat prima, maar ik heb wel last van zadelpijn. Nog even volhouden, het eindpunt is in zicht. Rond half vier zijn we terug en nemen we plaats op het terras. Onder het genot van een hapje en een drankje praten we na over deze mooie dag. We zijn er trots op dat we 42 kilometer hebben gefietst. Uiteraard bedanken we de vrijwilligers die deze dag voor ons mogelijk hebben gemaakt.

Wil je zelf ook deelnemen aan deze gezellige dagtochten? Wordt dan lid van tandemclub Vught.

Ga naar de inhoud