Eigen praktijk voor sportmassage
Stefan van Ouwerkerk werkt al 16 jaar in zijn eigen praktijk voor sport- en ontspanningsmassage in Middelburg. Stefan volgde in het verleden de opleiding Sociaal
Als je blind of slechtziend bent, heeft dit grote gevolgen voor je werk of opleiding. Het verlies van zicht kan veel uitdagingen met zich meebrengen, maar het betekent niet dat een carrière of opleiding onmogelijk is. In Nederland zijn er verschillende blinden en slechtzienden die succesvol deelnemen aan het arbeidsproces, al blijft dit vaak gepaard gaan met diverse obstakels en aanpassingen.
Uit onderzoek blijkt dat slechts een klein percentage van de blinden en slechtzienden in Nederland een betaalde baan heeft. Van de geschatte 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland heeft ongeveer 30% een betaalde baan. Dit lage percentage toont aan dat er nog steeds veel belemmeringen zijn voor blinden en slechtzienden om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Aan de andere kant is er een aanzienlijk aantal blinden en slechtzienden actief in het vrijwilligerswerk. Ongeveer 20% van de visueel beperkten doet vrijwilligerswerk, wat voor velen een waardevolle manier is om betrokken te blijven bij de maatschappij en een zinvolle bijdrage te leveren.
Het inhuren van blinde en slechtziende werknemers kan bijdragen aan een diverse en inclusieve werkomgeving. Werkgevers moeten openstaan voor het aanpassen van de werkplek en het bieden van ondersteuning op maat om blinde en slechtziende werknemers in dienst te nemen en te behouden. Dit bevordert niet alleen de zelfredzaamheid en carrièremogelijkheden van de werknemers, maar draagt ook bij aan een positieve werkcultuur.
Om als blinde of slechtziende succesvol te zijn in je werk of opleiding, zijn er diverse aanpassingen nodig. Technologie speelt hierbij een cruciale rol. Hulpmiddelen zoals schermlees-software, brailleleesregels en spraak gestuurde apparaten maken het mogelijk om taken uit te voeren die anders moeilijk of zelfs onmogelijk zouden zijn.
Voor opleidingen is het van belang dat studiematerialen toegankelijk zijn in alternatieve formaten, zoals braille, grote letters of digitale tekst die voorgelezen kan worden door spraaksoftware. Daarnaast kunnen aanpassingen in de lesmethoden, zoals mondelinge examens in plaats van schriftelijke, ook helpen om te slagen.
Een belangrijk vraagstuk waar veel blinden en slechtzienden mee worstelen, is of ze hun visuele beperking moeten aangeven bij een sollicitatie. Dit is een delicate kwestie. Aan de ene kant kan openheid over je beperking zorgen voor begrip en het creëren van de juiste werkvoorwaarden. Werkgevers kunnen dan beter rekening houden met je situatie en ervoor zorgen dat de benodigde aanpassingen tijdig worden getroffen.
Aan de andere kant bestaat de angst dat het vermelden van een visuele beperking kan leiden tot vooroordelen of afwijzing, nog voordat je de kans hebt gekregen om je kwaliteiten te laten zien. Het kan daarom verstandig zijn om te wachten tot het sollicitatiegesprek om je beperking ter sprake te brengen, zodat je meteen kunt uitleggen welke aanpassingen je nodig hebt en hoe je ondanks je beperking je werk uitstekend kunt uitvoeren.
Werken of studeren met een visuele beperking vraagt om doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en vaak ook om de nodige creativiteit. Hoewel er aanzienlijke uitdagingen zijn, is het met de juiste ondersteuning en hulpmiddelen zeker mogelijk om succesvol te zijn in een baan of opleiding. Het belangrijkste is om jezelf en je vaardigheden te blijven ontwikkelen en noemen als je aan de slag wil. Daarnaast kun je altijd vragen om de benodigde hulp en aanpassingen als dat voor jou gewenst is. Op die manier kun je, ondanks de beperkingen, toch volwaardig deelnemen aan de maatschappij en een waardevolle bijdrage leveren.
Meer informatie lees hier onder.
Stefan van Ouwerkerk werkt al 16 jaar in zijn eigen praktijk voor sport- en ontspanningsmassage in Middelburg. Stefan volgde in het verleden de opleiding Sociaal
“Als student met een visuele beperking heb je er een halve baan bij om alles goed te regelen. Zo moet je je leermiddelen op tijd