Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Studenten beroepsonderwijs

Beroepsonderwijs kan toegankelijker voor studenten met een visuele beperking

“Als student met een visuele beperking heb je er een halve baan bij om alles goed te regelen. Zo moet je je leermiddelen op tijd toegankelijk zien te krijgen, ervoor zorgen dat je toetsen op een voor jou leesbare manier worden aangeboden en je extra tijd krijgt. Om nog maar te zwijgen over de gevaarlijke route van de bushalte naar een lastig te vinden collegezaal, de ontoegankelijke koffiemachine met een touchscreen en het vinden van je klasgenoten in de lawaaiige kantine!” Dit is een quote van een van de respondenten uit een onderzoek van de Oogvereniging onder mbo-, hbo- en wo-studenten.

63 procent van de studenten met een visuele beperking zegt tijdens de studie te maken te hebben (gehad) met ontoegankelijke leermiddelen en leeromgevingen. Hierdoor lopen ze onnodig vertraging op of moeten zij zelfs stoppen met hun studie.

 

Onderzoek over toegankelijke leermiddelen

De Oogvereniging vroeg 100 studenten met een visuele beperking en 30 ambulant onderwijskundig begeleiders werkzaam bij Bartiméus of Koninklijke Visio naar hun ervaringen. Ontoegankelijke digitale leermiddelen en leeromgevingen vormen het grootste obstakel van studenten met een visuele beperking.

Toegankelijkheid nog te vrijblijvend

Helaas vallen toegankelijke leermiddelen buiten de European Accessibility Act (EAA). Om studenten volwaardig te laten studeren mag toegankelijkheid niet vrijblijvend zijn. Toegankelijkheid vastleggen als basis voor leermiddelen en leeromgevingen is hard nodig zodat ook studenten met een visuele beperking een studie naar keuze kunnen volgen.

Behoefte aan aanvullende regelgeving

Toegankelijkheid moet vertaald worden in een eenduidige zorgstructuur voor onderwijsinstellingen en uniforme regelgeving over het op maat kunnen afnemen van examens en toetsen. Deze aanpassingen zijn onmisbaar om studenten met een visuele beperking gelijke kansen te bieden en een goede start te geven op de arbeidsmarkt!

Debat over toegankelijk onderwijs

Woensdag 29 mei 2024 debatteert de vaste commissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toegankelijkheid van het beroepsonderwijs in Nederland. De uitslagen van dit onderzoek vormen de leidraad voor het gesprek. De Oogvereniging hoopt daarmee vooruitgang te verwezenlijken voor studenten met een visuele beperking op het mbo, hbo of wo.

Rapport onderzoek ‘Toegankelijk onderwijs’

De uitkomsten van het onderzoek onder studenten met een visuele beperking en de ambulant onderwijskundige begeleiders, zijn gepubliceerd in het rapport onderzoek ‘Toegankelijk onderwijs’, uitgevoerd door de Oogvereniging en mede mogelijk gemaakt door de Visio Foundation.

 

Ga naar de inhoud