Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Piemonte

Onbezorgd op vakantie

Op vakantie gaan is voor iedereen een moment van ontspanning en plezier, maar voor mensen die blind of slechtziend zijn vereist het wat  extra planning en voorbereiding. Als je voorafgaand aan je vakantie wat aandacht geeft aan een aantal specifieke zaken, dan is de kans groot dat jouw vakantie soepel en onbezorgd verloopt.

Vakantiebestemming kiezen

Bij het kiezen van een vakantiebestemming is het belangrijk om een plek te kiezen, waar dan ook ter wereld,  die goed toegankelijk is. Dit houdt in dat de locatie van de vakantiebestemming  duidelijke en gemakkelijk navigeerbare routes moet hebben, zowel naar de vakantiebestemming als bij de accommodatie zelf.

Bovendien kan het handig zijn om accommodaties te kiezen die dichtbij openbaar vervoer en lokale attracties liggen, zodat verplaatsingen eenvoudig en veilig zijn. De routes  moeten vrij zijn van obstakels en goed verlicht. Openbare ruimtes en bezienswaardigheden hebben bij voorkeur leuningen bij trappen en duidelijke markeringen. Het kan ook nuttig zijn om vooraf te onderzoeken of er gidsen of personeel beschikbaar is, die bekend zijn met de behoeften van blinden en slechtzienden en die ondersteuning kunnen bieden.

Een ideale vakantiebestemming voor blinden of slechtzienden moet bovendien een breed scala aan activiteiten bieden in de directe omgeving die zintuiglijk stimulerend zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld musea zijn met audiogidsen, wandelpaden  in de natuur, tuinen met geurige planten of stranden met goed gemarkeerde paden naar het water.

Vakantie boeken

Bij het boeken van een accommodatie is belangrijk om vooraf aan te geven dat je blind of slechtziend bent. Dan weten de reisorganisatie en de accommodatie waar ze rekening mee moeten houden. De kamers moeten ruim zijn en zonder onnodige meubels die de navigatie bemoeilijken.

Hulp en begeleiding tijdens de reis

Reizen zonder begeleider kan een uitdaging zijn voor blinden en slechtzienden, maar het is zeker mogelijk met de juiste voorbereiding. Het is belangrijk om vooraf grondig onderzoek te doen en te weten waar je hulp kunt krijgen. Vaak kun je dit bij het boeken van je reis aangeven. Veel luchthavens en treinstations bieden assistentie aan reizigers met een visuele beperking, zoals begeleiding door het gebouw of hulp bij het instappen.

Technologie

Technologie en apps kunnen   ook een grote hulp zijn. Er zijn tal van apps beschikbaar die navigatie vergemakkelijken, teksten voorlezen of helpen bij het herkennen van objecten en omgevingen.

Alleen op reis

Voor wie alleen reist kan het ook geruststellend zijn om te weten dat er gespecialiseerde reisbureaus zijn die vakanties voor blinden en slechtzienden organiseren. Deze bureaus bieden vaak volledig begeleide reizen aan, waardoor je kunt genieten van de vakantie zonder je zorgen te hoeven maken over de praktische aspecten. Zie het overzicht van gespecialiseerde reisorganisaties hieronder.

Samenvattend, als je blind of slechtziend bent, is het van belang om je vakantie zorgvuldig voor te bereiden. Kies een toegankelijke bestemming met stimulerende activiteiten, boek een accommodatie die aan specifieke toegankelijkheidseisen voldoet, en maak gebruik van beschikbare technologie en diensten om een veilige en plezierige reiservaring te garanderen.

Organisaties die speciaal voor mensen met een visuele beperking vakanties organiseren:

 • Twin-Travel
  Twin-Travel is gespecialiseerd in begeleide vakanties voor blinden en slechtzienden. Samen met de begeleiders van Twin Travel kun je tijdens de reizen uitstapjes en excursies ondernemen, lekker wandelen of fietsen, mooie steden bezoeken, eten op een gezellig terrasje en andere mensen leren kennen.
 • GROOTs Reizen
  GROOTs Reizen organiseert in binnen- en buitenland één- en meerdaagse activiteiten en reizen voor mensen met een visuele beperking vanaf 18 jaar. GROOTs Reizen biedt tijdens hun reizen en activiteiten 1 op 1 begeleiding, maar het is ook prima als u uw eigen begeleider meeneemt.
 • Coomans Coaching
  Wendy Coomans organiseert bergwandelweken in Oostenrijk voor bergwandelaars met een visuele beperking en goedziende wandelbuddy’s.
 • Nederlands Visueel Gehandicapten Ski Vereniging (NVSV)
  NVSV maakt wintersport mogelijk voor mensen met een visuele beperking. Ga onder begeleiding skiën, snowboarden of langlaufen
Ga naar de inhoud