Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Earcatch

Earcatch

Earcatch is een app die audiodescriptie biedt voor films en series.  Audiodescriptie is een extra audiospoor dat beschrijvingen geeft van wat er op het scherm gebeurt, zoals actie, personages, omgevingen en gezichtsuitdrukkingen. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen voor mensen met een visuele beperking.

Met Earcatch kunnen we films en series streamen en tegelijkertijd audiodescriptie beluisteren die synchroniseert met wat er op het scherm gebeurt. De app is erg handig voor blinden en slechtzienden omdat het ons in staat stelt om te genieten van films en series die voornamelijk visueel zijn. Het stelt ons in staat om de plot, personages en sfeer van een film of serie beter te begrijpen, waardoor we een vergelijkbare kijkervaring hebben als mensen zonder visuele beperkingen.

Bartiméus Fonds en Soundfocus hebben de Earcatch app ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van Nederlandse filmvoorstellingen. Inmiddels is de app uitgebreid moet toepassingen voor televisie en theater.

Hoe werkt de app?

Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op of doe je oortjes in en kies ‘afspelen’ zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is.

Je kunt de app donwloaden in je App Store of via Play Store.

Ga naar de inhoud