Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Audiodescriptie

Audiodescriptie

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een waardevolle technologie voor blinden en slechtzienden. Audiodescriptie is als een persoonlijke gids die de visuele details beschrijft van wat er gebeurt op de televisie, het filmscherm of op het podium. Want voor een totaalbeleving van een film, tv-serie of voorstelling is het niet alleen de dialoog die telt, maar ook de non-verbale signalen, de omgeving, en de acties van de personages. Stel je voor dat je naar een film of naar een theatervoorstelling kijkt, en iemand fluistert in je oor wat er allemaal te zien is. Voorbeelden van wat je via audiodescriptie te horen kan krijgen zijn: ‘Ze kijken elkaar verliefd aan’, ‘Er sluipt iemand het huis binnen’ of ‘De hoofdrolspeler verlaat huilend het podium’. Audiodescriptie opent voor blinden en slechtzienden de deur naar een wereld van verhalen en beelden die ze anders zouden missen.

Theater

Als ik naar het theater ga, maakt audiodescriptie het mogelijk voor mij om het verhaal te volgen en de emoties van de acteurs te begrijpen. Via een koptelefoon hoor je live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk. Het voegt een extra laag toe aan de beleving , waardoor ik me volledig kan onderdompelen in de voorstelling. Zo heb ik een keer live audiodescriptie gevolgd bij de musical Grease. De audiodescriptie werd hier verzorgd door een blindentolk van de Stichting Komt het Zien. Zij verzorgen ook zogenaamde ‘meet & feel’-inleidingen, voorafgaande aan de voorstelling. De blindentolk beschrijft speciaal voor blinde en slechtziende bezoekers het decor en de kostuums. Meestal kun je kennismaken met de stemmen van enkele acteurs. En vaak kun je de kostuums en het decor van dichtbij bekijken of tasten.

Televisie

Op televisie maakt audiodescriptie het kijken naar series en films zoveel boeiender. Ik kan nu de visuele details oppikken die anderen zien, en daardoor kan ik genieten van series als ‘Maxima’ en programma’s als ‘The Passion’.

Steeds meer beschikbaar

Gelukkig wordt audiodescriptie steeds meer beschikbaar in Nederland. Verschillende theaters bieden het aan. Op televisie hebben NPO en commerciële zenders als RTL en SBS speciale programma’s met audiodescriptie. En laten we de streamingdiensten niet vergeten: Netflix, Videoland en Disney+ hebben ook een groeiend aanbod van series en films met audiodescriptie. Het is fantastisch om te zien dat meer en meer plekken en platformen rekening houden met de behoeften van blinden en slechtzienden.

Wil je zelf audiodescriptie ervaren? Download dan de app Earcatch. In dit artikel lees je daar meer over.

Ga naar de inhoud