Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

activiteiten en sport

Welke sporten voor blinden en slechtzienden

Het is belangrijk dat je je conditie zo goed mogelijk onderhoudt. Welke sporten kun je als blinde of slechtziende zelf goed beoefenen Deze sporten zijn geschikt.:

 1. Zwemmen
  Zwemmen is een uitstekende sport voor mensen met een visuele beperking, omdat het hen in staat stelt om hun lichaam te bewegen zonder rekening te houden met obstakels. Zwemmen kan ook gunstig zijn voor de gezondheid van de gewrichten.
 2. Wandelen en joggen
  Wandelen en joggen kunnen worden beoefend met een taststok, met de hulp van een geleidehond of met persoonlijke begeleiding. Deze activiteiten zijn geweldig om de conditie te verbeteren en buiten te genieten van de natuur.
 3. Fietsen
  Fietsen kan worden gedaan op een tandemfiets of duofiets, waarb ij een ziende partner de controle heeft over het sturen, terwijl de blinde of slechtziende partner meefietst. In de sportschool kan men eventueel ook lessen spinning onder begeleiding volgen, of fietsen op een hometrainer.
 4. Fitness en aerobics
  Fitnessoefeningen en aerobics kunnen worden aangepast aan de behoeften van mensen met een visuele beperking. Ze kunnen worden beoefend met behulp van gesproken instructie en aangepaste apparatuur.

 

Er zijn verschillende sporten die speciaal voor blinden en slechtzienden zijn ontwikkeld:

 

 1. Goalbal
  Goalbal is een teamsport speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden. Het wordt gespeeld met een bal met belletjes erin en de spelers moeten de rinkelbal in het doel van de tegenstander gooien, terwijl ze zich verplaatsen over een baan. Doordat iedereen blind is of met een geblindeerde bril speelt, moeten spelers zich op het gehoor oriënteren op de bal. Torbal is een variant van goalbal.
 2.  Showdown
  Showdown is een snelle sport voor blinden en slechtzienden die enigszins lijkt op een kruising tussen tafeltennis en air-hockey. Aan beide zijden van een speciaal ontworpen tafel zit een doel dat je moet verdedigen. Er wordt gespeeld met een rinkelbal van hard kunststof waar je met een rechthoekig batje tegenaan slaat om zo te scoren in het doel van de tegenstander.
 3. Blindenvoetbal
  Blindenvoetbal is een van de grootste Paralympische sporten. Inmiddels zijn er ruim vijftig landen met een nationaal blindenvoetbalteam. Nederland hoort daar nog niet bij. Er wordt hard gewerkt om blindenvoetbal ook in Nederland van de grond te krijgen. Clubs als PSV en Ajax zijn bezig met het opzetten van teams. Blindenvoetbal is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking , maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. Het wordt gespeeld tussen twee teams van vijf spelers. De keepers hebben geen visuele beperking en coachen hun medespelers. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar de bal is.
Ga naar de inhoud