Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Oogonderzoek

Wat kun je doen als je langzaam blind word?

Het proces van langzaam blind worden verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de progressie van de aandoening. Helaas zijn veel van deze aandoeningen progressief en onomkeerbaar, wat betekent dat het zicht in de loop van de tijd verder zal verslechteren.

Hoewel het meestal niet mogelijk is om het proces van langzaam blind worden te stoppen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om jezelf te ondersteunen.

1. Zorg voor regelmatige oogonderzoeken
Regelmatige controles bij een oogarts kunnen helpen om eventuele oogaandoeningen vroegtijdig op te sporen en het behoud van het resterende gezichtsvermogen te bevorderen.

2. Gebruik hulpmiddelen en technologie
Maak gebruik van hulpmiddelen en technologieën die zijn ontworpen voor mensen met een visuele beperking, zoals schermlezers, brailleleesregels en spraak gestuurde apparaten, om je dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

3. Zoek professionele ondersteuning
Raadpleeg een revalidatiecentrum of organisaties die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van mensen met een visuele beperking, zoals Koninklijke Visio of Bartomeus. Zij bieden je ondersteuning bij het leren omgaan met de veranderingen in je gezichtsvermogen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

4. Leer mobiliteitsvaardigheden
Oriëntatie- en mobiliteitstraining kan je helpen om veilig te bewegen en je te oriënteren in de omgeving, zelfs met verminderd zicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel het proces van langzaam blind worden uitdagingen met zich meebrengt, er veel steun en hulpmiddelen beschikbaar zijn om je te helpen een actief en bevredigend leven te leiden. Het is ook essentieel om psychologische en emotionele steun te zoeken om met de veranderingen in je gezichtsvermogen om te gaan.

Ga naar de inhoud