Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Taxi

Valys: vervoer op maat voor blinden en slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden is het soms een uitdaging om langere afstanden van deur tot deur te reizen. Gelukkig is er in Nederland een speciale regeling genaamd Valys, die vervoer op maat biedt voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

 

Wat is Valys?

Valys is een vervoersvoorziening in Nederland die mensen met een beperking de mogelijkheid biedt om over langere afstanden te reizen. Het is bedoeld voor mensen die vanwege hun beperking niet of beperkt gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer. Valys is beschikbaar voor sociaal-recreatieve reizen buiten de eigen regio, verder dan 25 kilometer vanaf je woonadres. Je kunt Valys gebruiken voor bijvoorbeeld een bezoek aan familie, vrienden of een fijn dagje op stap met de kleinkinderen.

 

Valys aanvragen

Je moet een Valyspas hebben om te kunnen reizen met Valys. Deze pas kan je digitaal aanvragen of via papier. Vraag het aanvraagformulier aan op www. valys.nl/aanvraagformulier of telefonisch via 0900-9630. Je ontvangt het aanvraagformulier binnen enkele dagen. Je kunt de pas ook digitaal aanvragen via www.pasaanvraag.nl. Na ongeveer 10 werkdagen ontvang je een bericht van toewijzing of afwijzing.

Een van de volgende documenten heb je nodig om de Valyspas aan te kunnen vragen:

  • Een bewijs van de gemeente waaruit blijkt dat je recht hebt op vervoer uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Een bewijs van de gemeente waaruit blijkt dat je recht hebt op een rolstoel of scootmobiel uit de Wmo
  • Een gemeentelijke gehandicaptenparkeerkaart
  • Een OV-begeleiderskaart
  • Een verklaring van, of namens, de gemeente dat, ondanks dat u niet beschikt over bovenstaande documenten, er wel een noodzaak voor bovenregionaal vervoer bestaat.

 

Valyspas

De Valyspas kost eenmalig € 6,80 en is onbeperkt geldig. Valys hanteert een kilometercriterium, het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Dit betekent dat je een vastgesteld aantal kilometers per kalenderjaar met Valys kunt reizen. De hoogte van het PKB wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ongebruikte kilometers kunnen niet worden meegenomen naar het nieuwe jaar. In 2023 is het Standaard PKB vastgesteld op 700 kilometer en het Hoog PKB op 2.350 kilometer. Binnen je PKB reis je voor € 0,268 per kilometer. Als jouw PKB op is, dan kun je blijven reizen met Valys. Je betaalt dan wel een hoger tarief van € 1,624 per kilometer (tarief 2024).

 

Hoe maak je gebruik van Valys?

Je kunt je reis met Valys 7 dagen per week, 24 uur per dag, boeken via je persoonlijke pagina op www.valys.nl. Je kunt de reis ook telefonisch boeken. Dit kan 7 dagen per week tussen 6.00 uur ’s ochtends en 1.00 uur ’s nachts op telefoonnummer 0900-9630. Bij het boeken geef je je Valyspasnummer, de gewenste datum, tijd en bestemming(en) door. Valys zorgt dan voor passend vervoer, zoals aangepaste taxi’s, rolstoelbussen of touringcars, afhankelijk van je behoeften. Het is belangrijk om je reis tijdig te boeken, uiterlijk de dag voor vertrek vóór 21.00 uur.

 

Met Valys Basis reis je landelijk van deur tot deur met de taxi. Je wordt op het afgesproken vertrekadres opgehaald en naar het afgesproken adres gebracht. Soms deel je de taxi met andere reizigers. De taxi haalt je thuis op. Dit kan 15 minuten voor tot 15 minuten na de afgesproken tijd zijn. Alle reiskilometers van de Valys Basis reis gaan van het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB) af. Je hoeft nooit te betalen in de taxi. De reiskosten worden automatisch afgeschreven van jouw rekening.

 

Conclusie

Valys is een waardevolle vervoersvoorziening voor blinden en slechtzienden in Nederland. Het biedt op maat gemaakt vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking, waardoor ze over langere afstanden kunnen reizen. Om gebruik te kunnen maken van Valys moet je aan bepaalde criteria voldoen en beschikken over een Valyspas. De pas kun je digitaal of via papier aanvragen. Met de Valyspas kun je reizen boeken bij de Valys centrale en krijg je passend vervoer voor je reis, van deur tot deur.

Ga naar de inhoud