Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Geleidelijnen voor blinden

Verkeerslessen over blinden in het verkeer

Waarom is deze stok wit en heeft hij 2 rode bandjes? En waarom liggen er ribbellijnen bij de bushalte en op het perron? Dit zijn een aantal vragen die Klaas van de  Berg stelt aan leerlingen op diverse scholen.

Klaas van de Berg

Klaas woont met zijn vrouw in  Sintjohannesga. Sinds 2020 is Klaas blind en is hij in contact gekomen met de Oogvereniging afdeling Friesland. Nu geeft Klaas samen met anderen  van de Oogvereniging voorlichting tijdens verkeersmarkten  en op  scholen in heel Friesland,  over blinden en slechtzienden  in het verkeer.

Verkeerseducatie

Een collega van de Oogvereniging afdeling Friesland krijgt de data voor de verkeersmarkten van het S.B.V. (Stichting Bevordering Verkeerseducatie) in Drachten. De collega zoekt daarna de vrijwilligers die de voorlichting willen geven. Tijdens de verkeersmarkten zijn ook een verkeerschool, ambulance en een fiets-controle aanwezig. Zij geven uitleg over onder andere de dode hoek, alcohol in het verkeer, reactie-test en wat er allemaal in een ambulance zit.

Blinden en slechtzienden in het verkeer

Klaas houdt zich bezig met blinden en slechtzienden in het verkeer. Samen met collega’s laat hij de leerlingen met een taststok en oogmasker over een klein stukje geleidelijn lopen. Een geleidelijn bestaat uit twee rubberen matten van 30 cm breed en ongeveer 5 meter lang. Daarbij hebben zij ook nog een aantal attentietegels. Dit zijn matten met een andere structuur. De leerlingen kunnen zelf ervaren hoe het is om met een taststok te lopen en niets te kunnen zien. De taststokken en geleidelijnen worden door de Oogvereniging beschikbaar gesteld.

Tijdens de voorlichting kunnen de leerlingen allerlei vragen stellen over hoe het is om blind of slechtziend te zijn en hoe wij daar mee om gaan. Er worden soms mooie vragen gesteld, zegt Klaas. Bijvoorbeeld: “Wat voor kleuren zie je?” “Droomt u ook?” en “Hoe maakt u uw veters vast?”. Zo begrijpen de leerlingen steeds een beetje beter hoe het is om blind of slechtziend te zijn.

Wil je meer weten over verkeerslessen op school? Neem contact op met Klaas van de Berg. Email: klaasvandeberg66@icloud.com

Ga naar de inhoud