Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

zonnebloem-handicap

Symbool voor niet-zichtbare handicaps

Sinds 2021 wordt ook in Nederland en België gewerkt met de Hidden Disabilities Sunflower. Het is een wereldwijd symbool, waarbij mensen met een niet-zichtbare handicap met een keycord, ID-kaart of polsband met zonnebloemen, eenvoudig en vrijwillig kunnen laten zien dat zij een handicap of aandoening hebben die misschien niet meteen duidelijk is. Sommige handicaps, aandoeningen of chronische ziekten zijn voor anderen niet meteen duidelijk te zien. Dit kan het moeilijk maken om te begrijpen en te geloven dat iemand met een niet-zichtbare aandoening ondersteuning of meer tijd nodig heeft in winkels, op het werk, op luchthavens, in de bioscoop of theater of in openbare ruimtes.

Hulpmiddel

De Hidden Disabilities Sunflower is een eenvoudig hulpmiddel waarmee je vrijwillig kunt delen dat je een verborgen handicap hebt. Denk aan mensen met autisme, ADHD, artritis, dyslexie, diabetes of long covid. Maar ook blinden en slechtzienden die zonder blindenstok of blindengeleidehond niet meteen ‘herkend’ worden. De ervaring leert inmiddels dat Sunflower dragers zich meer op hun gemak voelen en buitenstaanders hebben meer begrip. Het keycord voorkomt vervelende situaties en op die manier wordt het allemaal een stuk leuker tijdens een vliegreis of bezoek aan een evenement of openbaar gebouw.

Het is een fijn en prettig gegeven dat je het keycord kan dragen zonder dat je hoeft te zeggen precies wat er met je aan de hand is. Dat ze wat meer rekening met je moeten houden waardoor het drempelverlagend werkt om ergens naartoe te gaan of ergens aan deel te nemen. Draag hem alleen op het moment dat jij vindt dat je hem nodig hebt. “Het leven wordt echt veel leuker voor mensen als ze met het keycord weer een bioscoop kunnen bezoeken of kunnen gaan vliegen”, zo vertelt Kees Hoekstra, Regionaal directeur voor Hidden Disabilities Sunflower voor Nederland en België.

Ga naar de inhoud