Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Speksteen

Speksteen bewerken

Speksteen bewerken is een ambachtelijke kunstvorm waarbij speksteen, een zachte steensoort, wordt gesneden, geschuurd en gepolijst om beeldhouwwerken en andere decoratieve voorwerpen te creëren. Speksteen staat bekend om zijn zachte textuur en gemakkelijke bewerkbaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren beeldhouwers.

Speksteen

Het proces van speksteen bewerken begint meestal met het selecteren van een geschikte steen en het bedenken van een ontwerp. Vervolgens wordt de steen bewerkt met verschillende gereedschappen, zoals raspen, beitels en schuurpapier, om het de gewenste vorm te geven. Na het vormgeven wordt de steen meestal gepolijst om een gladde en glanzende afwerking te krijgen.

Objecten

Je kunt verschillende objecten maken van speksteen, variërend van kleine sculpturen en beeldjes tot functionele voorwerpen zoals kommen, vazen en hangers. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, en het eindresultaat hangt af van de creativiteit en vaardigheid van de maker. Beeldhouwen in speksteen vereist niet alleen handigheid, maar ook een goed ontwikkeld tastgevoel om de vorm van de steen te kunnen voelen en om de juiste druk en beweging toe te passen tijdens het bewerkingsproces.

Tastzin

Speksteen bewerken is geschikt voor blinden en slechtzienden omdat het gevoel van aanraking en tastzin centraal staat.  Het geeft je voldoening als je ontdekt wat voor prachtige decoratieve beelden of voorwerpen je zelf gemaakt hebt.

Foto: Objecten van speksteen gemaakt door revalidanten van Het Loo Erf.

Ga naar de inhoud