Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

sociale contacten onderhouden

Sociale contacten onderhouden en uitbreiden

Wat kun je als blinde of slechtziende zelf doen om je sociale contacten te onderhouden en uit te breiden? Bekijk onze tips voor hoe je de regie over je sociale contacten in eigen hand kan houden.

 1. Bouw zelfvertrouwen op
  Het ontwikkelen van zelfvertrouwen en de vaardigheden die je nodig hebt om je sociale contacten te onderhouden is essentieel om het contact met anderen aan te gaan. Wees trots op wie je bent en laat je visuele beperking je niet weerhouden om met anderen om te gaan.
 2. Neem zelf het initiatief
  Om nieuwe mensen te ontmoeten en bestaand contacten te onderhouden kun je zelf het initiatief nemen. Zoek naar mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten en evenementen die jezelf leuk vindt of  interesseren.
 3. Maak gebruik van technologie
  Maak gebruik van technologische hulpmiddelen zoals smartphones, sociale media en communicatie-apps om gemakkelijk contact te leggen en te onderhouden met anderen.
 4. Ben open over je visuele beperking
  Communiceer openlijk over je visuele beperking en wees bereid om anderen te informeren over hoe ze je het beste kunnen ondersteunen in sociale situaties.
 5. Vraag om hulp indien nodig
  Wees niet bang om hulp te vragen bij het plannen van sociale activiteiten, het vinden van locaties of het navigeren in onbekende omgevingen.
 6. Zoek steun in de gemeenschap
  Sluit je aan bij lokale groepen, verenigingen of organisaties voor blinden en slechtzienden. Deze gemeenschappen kunnen waardevolle ondersteuning bieden en gelegenheid bieden om gelijkgestemde mensen te ontmoeten.
 7. Maak anderen bewust en leer ze meer over jouw visuele beperking
  Vertel vrienden, familie en collega’s over jouw visuele beperking en hoe ze kunnen helpen. Dit maakt de interactie met anderen gemakkelijker.
 8. Oefen sociale vaardigheden
  Oefen het aangaan van sociale contacten in nieuwe situaties met anderen. Zoek hierbij  professionele hulp, zoals begeleiding of coaching, als da je helpt. .
 9. Organiseer sociale activiteiten
  Nodig vrienden, familie of collega’s uit voor diverse activiteiten bij jou thuis of op een toegankelijke locatie. Dit geeft je de regie over de situatie en stelt je in staat om je comfortabel te voelen.
Ga naar de inhoud