Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Blinde liefde voor salasa

Salsa dansen voor blinden en slechtzienden

Waar kun je leren dansen als je blind of slechtziend bent? Waar kunnen liefhebbers van dansen terecht als je vroeger goedziend was en later door een oogziekte of operatie slechtziend of blind bent geworden? Blinde liefde voor salsa is een dansschool voor blinden en slechtzienden. Het doel is om lessen aan te bieden waarbij iedereen welkom is en waarbij mensen met beperkt zicht de lessen goed kunnen volgen. Het is een dansschool voor mensen van 0 tot 100% zicht, waar muziek, gezelligheid en dansen op gevoel centraal staan.

De lessen zijn niet alleen voor blinden en slachtzienden bedoeld, maar ook voor mensen die wel goed kunnen zien. Sommige mensen komen op de dansschool af omdat de drempel lager is, omdat er minder op ze wordt gelet.

Blinde liefde voor salsa heeft vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Door de jarenlange ervaring van de meeste docenten kunnen blinden en slechtzienden meestal binnen korte tijd de danspassen eigen maken, de coördinatie, rust en focus zal verbeteren en je leert te dansen op gevoel.

Annemarie Nodelijk

Blinde liefde voor salsa is een initiatief van Annemarie Nodelijk, zij is zelf ook slechtziend. “Op mijn 23e, tijdens mijn examenjaar op de modeacademie, had ik steeds hevige hoofdpijn en bleek dat ik een hersentumor had”, vertelt de Rotterdamse. “Gelukkig een goedaardige, maar hij moest wel onmiddellijk worden weggehaald. De operatie is goed verlopen, maar ik heb er een zware visuele beperking aan overgehouden. Na de operatie begon ophoping van vocht druk uit te oefenen om mijn oogzenuw, waardoor mijn zicht geleidelijk aan minder werd. Mijn rechteroog is volledig blind en links heb ik een kokervisie”, aldus Nodelijk.

“Ik houd van salsadansen, maar bij een reguliere dansschool kreeg ik niet de begeleiding die ik nodig heb. De verlichting ging aan het begin van de les uit en een kwartier later was de leraar vergeten dat ik er was. Ontspanning werd daardoor inspanning.” Annemarie was ook een van de drie hoofdpersonen in de documentaire Blind vertrouwen (januari 2024), die laat zien dat een visuele beperking geen beperking hoeft te zijn voor ambities.

Danslessen

Tijdens de danslessen van Blinde liefde voor salsa wordt rekening gehouden met de volgende punten:

  • Duidelijk verwoorden van de danspassen en techniek
  • Individuele begeleiding
  • Goede verlichting voor slechtzienden
  • Genoeg ruimte
  • Centrale locatie (gemakkelijk bereikbaar met OV)

Docenten en buddy’s

Les geven aan leerlingen met een visuele beperking vraagt ook iets van de docenten en buddy’s die worden ingezet. Buddy’s zijn goedziende mensen die al danservaring hebben en de leerlingen met een visuele beperking begeleiden. De dansleraren en buddy’s krijgen altijd eerst een workshop, waarin de regels worden uitgelegd over hoe les te geven, te communiceren en om te gaan met mensen die blind of slechtziend zijn.

Een belangrijk onderwerp hierin is bewustwording van het gebruik van beeldspraak en welke woorden je kunt gebruiken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ze zeggen dus niet: ‘zet je hand hier’ of ‘houd je arm daar’, maar: ‘zet je hand in je linkerzij’ en ‘draai naar kwart over twaalf’. Ook is het belangrijk dat de dansleraar geduld heeft en alert is op waar iedereen zich bevindt in de zaal. Aangeven dat je naderbij komt en iemand vastpakt voor de uitleg, is ook belangrijk.

Kijk voor meer informatie op de website van Blinde liefde voor salsa.

Ga naar de inhoud