Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Revalidatie

Revalideren

Wat houdt revalideren in?

Als je blind of slechtziend wordt dan heeft dit vaak flinke gevolgen voor je dagelijkse leven. Dan is het fijn als je leert omgaan met de beperkingen die dit met zich mee brengt. Revalideren is het proces dat gericht is op het herstellen of verbeteren van jouw mogelijkheden en onafhankelijkheid. Het biedt de mogelijkheid om te leren omgaan met jouw beperking en helpt je bij het verbeteren van jouw kwaliteit van leven.

Enkele onderdelen die bij het revalideren vaak aan de orde komen:

 1. Oriëntatie en Mobiliteit
  Met Oriëntatie en mobiliteitstraining leer je vaardigheden om je veilig en zelfstandig te verplaatsen. Je leert hoe je je taststok moet gebruiken, het begrijpen van auditieve aanwijzingen, en het leren navigeren in verschillende omgevingen, zowel binnen als buiten.
 2. Dagelijkse vaardigheden in en om huis
  Training in de dagelijkse dingen die je in en om huis wil doen richt zich op het, aanleren van zelfredzaamheid. Denk hierbij aan koken, schoonmaken, persoonlijke verzorging en het beheren van huishoudelijke taken.
 3. Braille en Leesvaardigheden
  Als je braille  gaat leren lezen en schrijven kun je dit ook met een leesregel op je mobiele telefoon of je computer gebruiken.
 4. Computer- en Technologie-vaardigheden
  Training in computer en technologie. Hier leer je schermlezers, spraaksoftware en andere technologische hulpmiddelen gebruiken die je toegang tot informatie vergemakkelijken.
 5. Sociale en Emotionele Ondersteuning
  Je kunt ook hulp krijgen bij sociale en emotionele problemen, omdat het aanpassen aan een visuele beperking psychologische uitdagingen met zich mee kan brengen. Hierbij leer je hoe je om kunt gaan met veranderingen en ontwikkel je veerkracht.
 6. Werkvaardigheden en Loopbaanbegeleiding
  Als je wil werken, kan revalidatie gericht zijn op het ontwikkelen van werkvaardigheden en het bieden van loopbaanbegeleiding om je te helpen om jouw professionele doelen te bereiken.
 7. Sport en Recreatie
  Sport en recreatie kunnen ook onderdeel uitmaken van het revalidatie proces, waardoor je nieuwe manieren ontdekt om actief te blijven en sociale contacten te leggen.

Het revalidatieproces is voor iedereen anders. Het wordt aangepast aan jouw behoeften en doelen., maar over het algemeen is het doel om de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Het revalideren wordt begeleid door professionals zoals ergotherapeuten en maatschappelijk werkers en specialisten in visuele revalidatie. Deze werken met jou samen om je te ondersteunen bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen en het ontwikkelen van de nodige vaardigheden om zelfstandig een volwaardig leven te leiden

Ga naar de inhoud