Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Openbaar vervoer trein

OV-Begeleiderskaart: zelfstandig reizen met ondersteuning

Voor blinden en slechtzienden valt het reizen met het openbaar vervoer niet mee als je er weinig ervaring mee hebt opgedaan. Gelukkig zijn er verschillende faciliteiten en regelingen die het mogelijk maken om zelfstandig te reizen met de benodigde ondersteuning. Een van deze faciliteiten is de OV-Begeleiderskaart.

Wat is de OV-Begeleiderskaart?

Kun je vanwege een visuele beperking niet zonder persoonlijke begeleiding reizen? Dan heb je mogelijk recht op een OV-Begeleiderskaart. De OV-Begeleiderskaart is een persoonlijke kaart waarmee blinden en slechtzienden gratis een begeleider kunnen meenemen tijdens het reizen met het openbaar vervoer in Nederland. Je dient altijd zelf in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs. Op vertoon van je OV-Begeleiderskaart mag één begeleider gratis met je meereizen. De begeleiderskaart is geldig in alle treinen, trams, bussen en metro’s in Nederland.

Met deze kaart kan de reiziger met een visuele beperking reizen met het openbaar vervoer, terwijl de begeleider ondersteuning biedt bij zaken als het navigeren door stations, het vinden van de juiste perrons, bij het in- en uitstappen van de trein of bus en het overstappen op andere vervoersmiddelen. De OV-Begeleiderskaart staat op jouw naam, dus je kunt bij iedere reis kiezen wie je meeneemt als begeleider. De begeleider hoeft niet in- en uit te checken, maar gebruikt de OV-Begeleiderskaart om de poortjes te openen. Reizen er meerdere begeleiders met je mee, dan moeten zij ook een geldig vervoerbewijs hebben.

Aanvragen

Je kunt de OV-Begeleiderskaart aanvragen als je vanwege een beperking extra ondersteuning nodig hebt tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je blind bent, een zeer beperkt gezichtsvermogen hebt of als je door je visuele beperking niet zelfstandig kunt reizen.

De OV-Begeleiderskaart wordt in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat verstrekt door het bedrijf Argonaut Advies. Argonaut voert sinds 2014 de (medische) beoordelingen uit voor de regeling OV-begeleiderskaart. Bij de beoordeling wordt gekeken of je zelfstandig kunt reizen. Je kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen via de website van Argonaut. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Bij een visuele beperking moet je aantonen dat je een visuele beperking hebt die je belemmert bij het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Bovendien heb je een medische verklaring nodig van een oogarts of een andere medisch specialist die bevoegd is om je visuele beperking vast te stellen.

Conclusie

De OV-Begeleiderskaart biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zelfstandig te reizen met extra ondersteuning. Met deze persoonlijke kaart kun je gratis een begeleider meenemen tijdens het reizen met het openbaar vervoer in Nederland. Om in aanmerking te komen voor de OV-Begeleiderskaart moet je een visuele beperking hebben, een medische verklaring kunnen overleggen, zelf een geldig vervoerbewijs of OV-chipkaart hebben en een aanvraag indienen bij de verantwoordelijke instantie (Argonaut Advies).

Ga naar de inhoud