Pitriet vlechten is een eeuwenoude ambachtelijke techniek waarbij dunne, buigzame stengels van de rotanpalm (ook wel rotan genoemd) worden gebruikt om verschillende voorwerpen te maken door ze in elkaar te vlechten. Rotan wordt in de fabriek geschild en gesneden, en uit de kern worden verschillende diktes pitriet gestanst. De repen van de schil worden als vlechtband gebruikt.
Pitriet is sterk, licht en buigzaam en de techniek van vlechten wordt al eeuwenlang gebruikt om een breed scala aan voorwerpen te maken. Denk hierbij aan manden, hoeden, tassen, dienbladen, placemats, en zelfs meubels zoals stoelen en lampenkappen. Je kunt er alles van maken wat je maar kunt bedenken.
Creatief bezig zijn met pitriet vlechten
Je kunt experimenteren met verschillende vlechttechnieken, patronen en kleuren om unieke items te creëren. Daarnaast kun je pitriet combineren met andere materialen zoals textiel, touw, kralen of gerecyclede materialen om interessante ontwerpen te maken.
Geschikt voor blinden en slechtzienden
Pitriet vlechten is bijzonder geschikt voor mensen die blind of slechtziend zijn, omdat het gevoel van aanraking en tastzin centraal staat. Het proces van het vlechten vereist niet alleen handigheid, maar ook een goed ontwikkeld tastgevoel om de stengels op de juiste manier te manipuleren en te weven. De zogenaamde non-visuele en repeterende handelingen bieden rust en ontspanning.
Het werkstuk is niet plat maar 3D, wat betekent dat je je handen eromheen kunt leggen en goed kunt voelen wat je doet. Bovendien geeft het voldoening en een goed gevoel als je ziet of voelt wat voor prachtige voorwerpen je ervan kunt maken.
Pitriet vlechten biedt een mooie combinatie van creativiteit, tastbare handelingen en ontspanning. Probeer het eens uit en maak je eigen unieke werkstuk!
Foto: Poppenwagen gemaakt door Tineke