Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Loo Erf computertraining

Opnieuw leren communiceren

Als je goed kunt zien dan leveren je dagelijkse werkzaamheden je doorgaans weinig problemen op. Je fietst naar je werk, je zorgt voor het huishouden en je onderhoudt contact met andere mensen. Maar als je slechter of niets meer ziet, dan gaan deze dagelijkse handelingen niet zo vanzelfsprekend of helemaal niet meer. Je moet voor deze handelingen als het ware een nieuwe manier uitvinden om ze toch te kunnen blijven doen. Stel dat je altijd op de fiets naar je werk ging, maar dat je door je visuele beperking niet meer kunt fietsen. Hoe kom je dan op je werk? Wat is een alternatieve manier? Wat werkt voor jou?

Opnieuw leren communiceren

Als je niets meer ziet ben je ook genoodzaakt om op andere manieren te gaan communiceren. Ik onderhield contact met familie en vrienden via whatsapp en mail. Hoe kan ik dat blijven doen als ik niets meer kan lezen? Ik stuurde mailtjes via Microsoft Outlook en maakte artikelen en brieven met Microsoft Word. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar als ik de cursor op het beeldscherm niet meer kan zien en dus niet op de juiste plaats kan klikken? Hoe kan ik iemand bellen als ik de juiste cijfers op mijn smartphone niet zelf kan intoetsen? Om toch nog zelfstandig te kunnen blijven communiceren zal ik alternatieve methoden moeten gaan gebruiken.

Computerafdeling op revalidatiecentrum Het Loo Erf

Op Viso Het Loo Erf is er gelukkig een afdeling die je daarbij ondersteunt: OTC (Ondersteunende Technologie en Communicatie). Zij leren je nieuwe manieren aan om in contact te blijven met anderen op een alternatieve manier. Gelukkig zijn er heel veel nieuwe technologieën en apps die blinden en slechtzienden kunnen gebruiken om je digitale middelen op een andere manier te gebruiken en zo te blijven kunnen communiceren. Tom is een van de medewerkers op deze afdeling, hij helpt mij om deze technologieën en apps te leren gebruiken.

Microsoft Office met JAWS

De eerste stap was het vinden van een nieuwe manier om de computer te kunnen bedienen zonder dat ik daar de cursor voor nodig heb. Hier werd het softwareprogramma JAWS voor aangeschaft. Deze software leest mij voor wat er op het beeldscherm gebeurt. Tom heeft mij geleerd hoe ik de functies van Word en Outlook kan bedienen met sneltoetsen en toepassingen. Het is even wennen hoe je dit moet doen, maar na veel oefenen en fouten maken kan ik inmiddels al heel veel van wat ik voorheen ook kon.

Internetten met JAWS

Het surfen op internet vergt weer heel andere vaardigheden. Helaas zijn veel websites best ingewikkeld of nog niet goed toegankelijk voor blinden en slechtzienden, waardoor je als het ware vastloopt op een website. Tom: “Je moet jezelf strategieën aanleren waardoor je onderzoekt en jezelf aanleert op welke manier je bepaalde informatie op een website kunt vinden.” Maar zelfs dan heb je nog niet altijd de garantie dat je vindt waar je naar op zoek bent. Het is nu eenmaal zo dat nog niet alle websites goed toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden.

WhatsApp met Voice Over

Daarnaast heb ik geleerd hoe ik WhatsApp moet bedienen met Voice Over. Ik app nu volop met vrienden en familie, kan appjes doorsturen en nieuwe contacten zelf toevoegen aan mijn telefoon. Ook heb ik geleerd hoe ik met Siri mensen kan bellen via mijn iPhone.

Terugblik

Ik had heel veel vragen op het gebied van Microsoft Office, websites, mail en Whatsapp voordat ik bij Het Loo Erf begon. Ik wilde van alles weten en zo veel mogelijk leren. Tom heeft deze vragen gestructureerd en heeft stap voor stap de verschillende methoden en technologieën met mij besproken en behandeld. Hij heeft de rode draad in het programma vastgehouden en heel veel engelengeduld gehad. Hier en daar moest ik mijn verwachtingen even bijstellen, maar ik heb heel veel geleerd over hoe te werken met laptop en mobiel en hoe met anderen in contact te blijven op een manier die bij me past.

Voordat ik blind werd was ik vaak ongeduldig en deed ik heel veel dingen op de computer snel even tussendoor. Dat gaat helaas niet meer, ik moet mezelf dwingen om stap voor stap door het proces te gaan. Geduld is een schone zaak, zegt Tom. En dan besef ik dat ik daar zelf nog wel wat in kan doen.

Ga naar de inhoud