Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Boze man

Ongemakkelijk – Schreeuwende man in winkelcentrum

Het is zondagmiddag, we lopen naar een winkelcentrum om boodschappen te doen. We besluiten om ons zelf te verwennen met een lekker broodje kroket. Ik ga op een bankje zitten vlakbij de snackbar en mijn partner loopt naar de snackbar en gaat in de rij staan om wat te bestellen.

Plotseling hoor ik een boze man schreeuwen vanuit de snackbar. “Waarom hebben die mensen hun bestelling al? Ik was eerder aan de beurt!” De snackbarmedewerker legt uit dat die bestelling is gedaan, voordat de schreeuwende man aan de beurt was. De man is het er niet mee eens en blijft schreeuwen. “Waarom krijgen zij hun bestelling eerder? Ik was eerst aan de beurt. Ik wil mijn geld terug!

De snackbarmedewerker antwoordt dat de bestelling bijna klaar en dat hij die zo kan meenemen. Maar dat is blijkbaar niet wat de man wil horen. Hij begint nog harder te schreeuwen dat hij de bestelling niet meer wil en dat hij zijn geld terug wil.  Ik hoor dat hij mijn kant op komt lopen.

Ik kan niet overzien wat er aan de hand is. Zijn er andere mensen bij deze woordenwisseling betrokken? Bedreigt hij andere mensen? Zijn de beveiligers van het winkelcentrum in aantocht? Loop ik gevaar? Ik heb totaal geen overzicht over de situatie en weet niet wat ik moet doen. Ik voel me onveilig. Ik blijf dus maar rustig op de bank zittenen verroer me niet.

Gelukkig loopt de situatie met een sisser af. Mensen in de omgeving van de boze man blijven rustig. Beveiligers gaan het gesprek met de man aan, en de boze man loopt naar buiten. Mijn partner komt naar me toe en vertelde me wat er gebeurde. Doodeng.

Maar dit zijn situaties die je zelf nooit in de hand hebt en ze kunnen iedereen overkomen. Als blinde of slechtziende kun je niet op deze situaties anticiperen, en dat maakt je machteloos. Ik hoop er dan maar op dat de mensen in mijn omgeving deze  situatie beter kunnen inschatten als ikzelf en daarop actie ondernemen.

Ga naar de inhoud