Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

NFC label

Kleding of andere zaken met NFC labels markeren

Blinden en slechtzienden kunnen gebruikmaken van verschillende methoden om kleding en andere items te labelen en te identificeren. Een handige nieuwe technologie die hierbij kan helpen, is NFC ofwel Near Field Communication.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Het gaat hierbij om chips die informatie kunnen opslaan en uitwisselen wanneer ze in de buurt van een NFC-lezer, zoals die op een smartphone, komen.

Deze technologie wordt vaak ingezet voor contactloos betalen, maar kan ook worden ingezet voor het labelen van items voor mensen met een visuele beperking.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle smartphones NFC hebben, dus zorg ervoor dat je smartphone deze functie ondersteunt voordat je NFC-labels gaat gebruiken.

Hoe kun je labels maken met NFC voor kleding en andere zaken?

Koop eerst je NFC labels online. Er zijn verschillende vormen en formaten. Voor het labelen van kleding zijn er knopen, voor het labelen van andere producten zijn er stickers in diverse formaten en diktes.

Met behulp van een app, bijvoorbeeld Spraaklabel, kun je met spraak of tekst de NFC labels programmeren.  Vervolgens breng je de NFC labels aan op je kleding of andere items die je wil labelen.

Hoe herkent de smartphone deze NFC labels?

Wanneer een smartphone met NFC-functionaliteit in de buurt van een NFC-label komt, kan deze automatisch de opgeslagen informatie lezen. Voor mensen met een visuele beperking kunnen speciale apps worden gebruikt die deze informatie omzetten in spraak of braille, waardoor ze de identiteit van het gelabelde item kunnen horen of voelen.

Tips voor gebruik:

  • Test de labels. Voordat je de labels op al je kledingstukken plaatst, test je ze op een paar items om er zeker van te zijn dat ze goed werken.
  • Herprogrammeer indien nodig. Als je het label wilt wijzigen, kun je de NFC-tag herprogrammeren met nieuwe informatie.
Ga naar de inhoud