Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Koelkast

Koelkast inrichten

In de koelkast bewaar je vaak levensmiddelen die kunnen bederven. Hoe weet je als je blind of slechtziend bent wat nog veilig en lekker is om te gebruiken, en wat niet.  Het is belangrijk om een systeem te creëren dat voor jou werkt en je in staat stelt om efficiënt en veilig gebruik te maken van de koelkast.

Inrichten

Het inrichten van een koelkast als blinde of slechtziende kan enkele aanpassingen vereisen om de organisatie te vergemakkelijken en ervoor te zorgen da je alles kunt vinden en dat levensmiddelen niet bederven. Hier zijn een paar tips:

  1. Organiseer op categorieën. Verdeel de koelkast in zones op basis van categorieën, zoals zuivelproducten, vleeswaren, groenten, fruit, etc. Plaats vergelijkbare items samen, zodat je ze gemakkelijker kunt vinden.
  2. Als je de koelkast met meerdere personen in gebruik hebt, reserveer dan een plankje voor jezelf, dan heb je een beter overzicht van de specifieke spullen die jij zelf gebruikt.
  3. Breng markeringen aan. Plaats voelbare markeringen op items die geopend moeten worden en bewaar ze op een consistente plek. Bijvoorbeeld, plak elastiekjes of rubberen bandjes rond flessen of blikjes  om te onthouden wat er in zit.
  4. Gebruik bewaarbakjes en mandjes om kleinere items en losse producten bij elkaar te houden. Hierdoor blijven ze georganiseerd en gemakkelijker te vinden. Plaats bijvoorbeeld sausflesjes, kleine yoghurtbekers, etc., in een apart bakje.
  5. Gebruik van zintuigen. Maak gebruik van je andere zintuigen om de versheid van voedsel te beoordelen. Ruik aan bederfelijke producten en voel of er geen ongewenste textuurveranderingen zijn.
  6. Controleer regelmatig samen met een ziend familielid of kennis de houdbaarheidsdatum van producten in de koelkast en verwijder voedsel dat te oud is geworden. Ruim de koelkast op en houd de planken schoon om bederf en bacteriegroei te voorkomen.

 

Het kan handig zijn om een vertrouwd persoon te vragen om je te helpen bij het inrichten van de koelkast, het controleren van de houdbaarheidsdatum en het maken va voelbare labels, totdat je zelfstandig je weg kunt vinden.

Ga naar de inhoud