Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

pexels-yan-krukau-7694144

Hoe kun je het beste omgaan met blinden en slechtzienden

Ik ervaar zelf dat mensen mij graag willen helpen met allerlei dingen maar ze weten niet altijd hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. En dat zorgt ervoor dat ze zich soms onzeker voelen. Het is daarom handig als je weet hoe je op de juiste manier kunt communiceren met iemand die blind is of slechtziend.  Je mag er in het algemeen van uit gaan dat mensen met een visuele beperking net zo behandeld willen worden als mensen zonder beperking. Het is voor iedereen anders, maar hierbij een aantal tips om je te helpen omgaan met blinden en slechtzienden.

  1. Het is fijn als je jezelf even voorstelt als je een kamer binnen komt, ook als je elkaar al kent. Laat ook weten als je weg gaat.
  2. Praat op een normale toon en spreek rechtstreeks tegen de persoon met de visuele beperking en niet met zijn of haar begeleider. Gebruik geen verkleinwoorden of praat over de persoon alsof hij/zij er niet is
  3. Als je de persoon wilt helpen, vraag dan eerst  of hij zij dat wil. Verleen geen hulp zonder het eerst te vragen.
  4. Als je een blinde of slechtziende persoon begeleidt, biedt je jouw arm aan en laat de blinde of slechtziende jouw bewegingen volgen. Ga niet trekken of duwen
  5. Gebruik duidelijke en concrete taal bij het beschrijven van de omgeving. Bijvoorbeeld: “er is een trap voor ons” in plaats van “let op de afstapjes”.
  6. Wanneer je aanwijzingen geeft, gebruik dan richtingen als “linksaf” en “rechtsaf”. Vermijd het gebruik van termen als “daar” of “hier”.
  7. Respecteer de persoonlijke ruimte en eigendommen van blinden en slechtzienden. Raak persoonlijke eigendommen zoals pasjes, sleutels en tasjes niet ongevraagd aan.
  8. Je kunt woorden als ‘zien’ en ‘kijken’ gerust gebruiken, omdat dit in de dagelijkse taal gebruikt wordt.
Ga naar de inhoud