Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
blind

Hoe kunnen familie, vrienden en mantelzorgers steun bieden?

Blind of slechtziend worden is een ingrijpende verandering die diepe emotionele gevolgen kan hebben. De aanpassing aan een nieuwe manier van leven brengt vaak een mix van gevoelens met zich mee, variërend van verdriet en frustratie tot angst en onzekerheid. Het verlies van zicht kan leiden tot een gevoel van isolatie en een verlies van onafhankelijkheid, wat een zware emotionele tol kan eisen. Het is normaal om gevoelens van rouw te ervaren, vergelijkbaar met het rouwproces dat mensen doormaken na het verlies van een dierbare. Deze emoties kunnen variëren van boosheid en ontkenning tot depressie en uiteindelijk acceptatie.

Steun  van familie en vrienden

Familie en vrienden spelen een cruciale rol in het emotionele welzijn van iemand die blind of slechtziend wordt. Hun steun en begrip kunnen een wereld van verschil maken. Het belangrijkste dat zij kunnen doen, is aanwezig zijn en luisteren. Het is essentieel dat ze ruimte geven voor de gevoelens die opkomen en dat ze deze gevoelens niet bagatelliseren of proberen weg te praten. Het bieden van een luisterend oor en emotionele steun zonder te oordelen, kan enorm helpen bij het verwerken van de veranderingen.

Onafhankelijk zijn aanmoedigen

Daarnaast is het belangrijk dat familie en vrienden geduldig en bemoedigend zijn. Het aanmoedigen van onafhankelijkheid is cruciaal. Hoewel het verleidelijk kan zijn om alles voor iemand te willen doen, is het beter om die persoon de ruimte te geven om nieuwe vaardigheden te leren en zelfvertrouwen op te bouwen. Het aanbieden van praktische hulp, zoals het leren van nieuwe routes of het omgaan met hulpmiddelen, kan nuttig zijn, maar altijd in overleg met de persoon zelf.

Wat moeten familie en vrienden vooral niet doen?

Wat familie en vrienden niet moeten doen, is te beschermend of betuttelend zijn. Dit kan de gevoelens van afhankelijkheid en frustratie versterken. Ook is het belangrijk om niet te veel te focussen op het verlies van zicht, maar om te kijken naar wat nog wel mogelijk is en te helpen bij het ontdekken van nieuwe manieren om dingen te doen.

Professionele hulp

Professionele hulp kan nodig zijn wanneer de emotionele impact te groot wordt om alleen of met steun van familie en vrienden aan te kunnen. Als gevoelens van depressie, angst of hopeloosheid aanhouden, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een psycholoog of een therapeut die ervaring heeft met visuele beperkingen. Deze professionals kunnen helpen bij het vinden van manieren om met de veranderingen om te gaan. Ze kunnen ook ondersteuning bieden bij het aanpassen aan het dagelijkse leven en het vinden van nieuwe manieren om te functioneren.

Er zijn ook gespecialiseerde diensten en organisaties die ondersteuning bieden aan mensen die blind of slechtziend zijn. Deze organisaties kunnen praktische training en emotionele steun bieden, en kunnen helpen bij het vinden van hulpmiddelen en  technologieën die het leven makkelijker maken. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om deel te nemen aan steungroepen, waar je ervaringen kunt delen met anderen die in een vergelijkbare situatie verkeren. Denk hierbij aan Oogcafé’s  die in diverse  regio in Nederland georganiseerd worden. Dit kan een gevoel van gemeenschap en begrip bieden dat erg waardevol kan zijn tijdens het aanpassingsproces.

Conclusie

Kortom, het emotionele proces van blind of slechtziend worden is complex en vaak uitdagend. Met de juiste ondersteuning van familie, vrienden, mantelzorgers en professionals is het echter mogelijk om manieren te vinden om met deze grote veranderingen om te gaan en een nieuw evenwicht te vinden. Het is belangrijk om geduld te hebben, open te staan voor hulp en te focussen op de mogelijkheden die er nog  zijn. En laat dat laatste is nu precies de reden zijn waarom ik het platform Blindluencers.nl heb ontwikkeld!

Ga naar de inhoud