Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Familie met blinde

Gevolgen voor partner, familie, vrienden en mantelzorgers

Wat betekent het voor de partner, familie en vrienden als je blind of slechtziend wordt?

Niet alleen voor de persoon die blind is of slechtziend, maar ook voor de mensen om je heen kan deze situatie moeilijk zijn. Hoe  ga je om  met een persoon die niet meer kan zien? Meestal heb je hier zelf nog geen ervaring mee en kan het een uitdaging zijn om de juiste manier te vinden om hier mee om te gaan.

Vaak nemen familie en naaste vrienden van iemand die blind is of slechtziend extra verantwoordelijkheden en zorgtaken op zich. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze je naar afspraken brengen, je de weg wijzen in een nieuwe omgeving of je helpen bij het doen van boodschappen.

Onafhankelijk

Het is belangrijk om te beseffen dat mensen die blind of slechtziend zijn, vaak zeer onafhankelijk willen zijn, en dat geldt ook voor mij. De meeste blinden en slechtzienden willen niet de hele tijd ‘aan het handje’ gehouden worden en worden geleid, maar liefst zo zelfstandig mogelijk alles doen. Het is fijn als je de ruimte krijgt om je eigen leven te leiden en je eigen  keuzes te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je  gestimuleerd wordt om zo zelfstandig mogelijk te zijn.

Natuurlijk mag jij van jouw naasten niet verwachten dat ze al hun  activiteiten opzij zetten om jou te helpen. Overleg met je partner, vrienden en familie wat je van ze verwacht, en check of dat reële verwachtingen zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat blindheid en slechtziendheid een uitdaging is voor iedereen die erbij betrokken is. Het kan waardevol zijn om meer te leren over de uitdagingen waar mensen met een visuele beperking dagelijks mee te maken hebben. Door meer begrip te hebben voor hun situatie, kunnen we beter begrijpen hoe je elkaar het beste kunt helpen.

Ga naar de inhoud