Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Witte herkeningsstok

De dag van de witte stok

De Dag van de Witte Stok, ook bekend als de Internationale Dag van de Witte Stok of de Wereld Braille Dag, wordt wereldwijd gevierd op 15 oktober van elk jaar. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de uitdagingen waarmee blinde en slechtziende mensen worden geconfronteerd en om de rechten en mogelijkheden van mensen met een visuele beperking te bevorderen.

Witte stok

De witte stok of herkenningsstok is een belangrijk symbool voor blinden en slechtzienden. De witte stok met rode markeringen, ook wel de “witte stok met rode band” genoemd, wordt vaak gebruikt door mensen met een visuele beperking om hun mobiliteit te vergroten en anderen te laten weten dat ze blind of slechtziend zijn. De stok wordt zwaaiend of rustend op de grond gebruikt om obstakels te detecteren en te navigeren in de omgeving.

 

Waarom vieren we de Dag van de witte stok?

De Dag van de Witte Stok herinnert ons eraan dat mensen met een visuele beperking recht hebben op gelijke kansen, toegang tot onderwijs, werk, vrijetijdsbesteding en andere aspecten van het leven. Het is ook een gelegenheid om de prestaties van mensen met een visuele beperking te vieren en de maatschappij bewust te maken van de uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd.

De witte stok zelf heeft geen specifiek historisch verhaal, maar het gebruik ervan als symbool en hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking is ontstaan in de 20e eeuw. Het werd geïntroduceerd om de mobiliteit en onafhankelijkheid van blinden en slechtzienden te verbeteren en om anderen te informeren over hun visuele beperking. Sindsdien is de witte stok uitgegroeid tot een wereldwijd erkend symbool voor blinden en slechtzienden.

Ga naar de inhoud