Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Braille

Braille

Wat is braille?

Braille is een schriftsysteem dat speciaal is ontworpen voor mensen met visuele beperkingen. Het werd in 1824 door de Fransman Louis Braille ontwikkeld en is gebaseerd op een matrix van 6  verhoogde punten die voelbaar zijn met de vingertoppen. Elke combinatie van punten vertegenwoordigt een specifieke letter, cijfer, leesteken of zelfs een woord. Als blinde of slechtziende kun je braille gebruiken om te lezen, schrijven en informatie te communiceren.

Waarom braille?

Er zijn verschillende nieuwe technologieën in opkomst, is het dan nog wel noodzakelijk om braille te leren?

 • Onafhankelijkheid
  Braille stalt je in staat om zelfstandig te lezen en schrijven, zonder afhankelijk te zijn van anderen.
 • Tastbaar
  Braille biedt een tastbare manier om informatie te verkrijgen, wat vooral handig is bij het lezen en schrijven.
 • Educatie
  Braille is van onschatbare waarde voor het onderwijs van mensen met een visuele beperking, waardoor ze toegang krijgen tot gedrukte materialen en hun opleidingsniveau kunnen verhogen.
 • Werk en dagelijks leven
  Braille is nuttig bij werk-gerelateerde taken, zoals het lezen van documenten, notities maken en het gebruik van labels op apparaten, kleding, kruidenpotjes, etc.

Hoeveel tijd kost het om braille te leren?

Ik ben zelf begonnen met 3 tot 4 uur braille per week. Ik vond het lastig om de braille punten goed te voelen, maar na enige tijd wende ik er toch aan. Hoe lang je er over doet om braille te leren hangt van verschillende factoren af., waaronder leeftijd, leersnelheid en individuele behoeften. Sommige mensen kunnen braille vrij snel oppikken, terwijl anderen meer tijd nodig hebben.

Is er nog toekomst voor braille?

Wat betreft de toekomst van braille zijn er enkele overwegingen:

 • Technologische vooruitgang
  Nieuwe technologieën, zoals spraaktechnologie, schermlezers en luisterboeken, hebben de toegang tot informatie voor mensen met een visuele beperking vergroot. Hoewel deze technologieën waardevol zijn, blijft braille belangrijk voor het bevorderen van onafhankelijkheid en het ontwikkelen van vaardigheden zoals spelling en grammatica. Voor veel blinden en slechtzienden is een combinatie van braille en spraaktechnologie vaak het meest effectief Je kunt braille gebruiken voor specifieke taken, terwijl spraaktechnologie je helpt bij andere aspecten van jouw dagelijks leven.

Hoewel nieuwe technologieën een belangrijke rol spelen, lijkt braille nog steeds een waardevolle vaardigheid te zijn. Het wordt vaak beschouwd als een goede aanvulling op, in plaats van een vervanging voor, andere toegankelijkheidsopties.

Ga naar de inhoud