Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

luisteren passend lezen

Boeken luisteren met Passend lezen

Passend Lezen is een bibliotheekservice in Nederland voor mensen met een leesbeperking, zoals blinden en slechtzienden. Het is bedoeld om deze groep mensen toegang te geven tot een brede selectie aan boeken en andere gesproken lectuur.

 

Het assortiment van Passend Lezen is zeer uitgebreid en bevat diverse genres. Je kunt denken aan boeken, tijdschriften, kranten, maar ook hoorcolleges en hoorspelen. Deze materialen worden aangeboden in verschillende vormen, zoals gesproken boeken, brailleboeken, grootletterboeken en digitale tekstbestanden voor gebruik met een schermuitleesprogramma. De boekencollectie van Passend Lezen bevat momenteel meer dan 87.000 gesproken boeken en 20.000 brailleboeken.

 

De gesproken boeken, kranten en tijdschriften van Passend Lezen worden geleverd in het zogenaamde DAISY-formaat. DAISY staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale gesproken boeken. Het doel van Daisy is om meer informatie toegankelijk te maken voor personen met een leesbeperking. Door middel van de structuur is het mogelijk om te navigeren op verschillende niveaus, zoals door hoofdstukken, alinea’s of paginanummers en tevens bladwijzers aan te brengen. Daarnaast is het mogelijk om het afspelen te versnellen of te vertragen zonder kwaliteitsverlies. Zo ervaar je optimaal leesplezier!

 

Passend Lezen biedt ook speciale hulpmiddelen, zoals Daisy-spelers waarmee je gesproken boeken kunt beluisteren, en een app waar je overal waar je maar wilt naar boeken kan luisteren. Passend Lezen biedt regelmatig aangepaste activiteiten en evenementen voor leden.

 

Kortom, Passend Lezen biedt een breed scala aan boeken en andere gesproken lectuur in verschillende vormen om mensen met een leesbeperking te ondersteunen en hen in staat te stellen te genieten van literatuur en informatie.

 

Om in aanmerking te komen voor Passend Lezen moet je aan bepaalde criteria voldoen. Je kunt bijvoorbeeld een verklaring van een oogarts of andere specialist nodig hebben die bevestigt dat je een leesbeperking hebt . Je betaalt 31,50 Euro per jaar voor deze service.  Voor meer informatie kijk op Passend Lezen.

Ga naar de inhoud