Live audio descriptie Grease voorstelling

Live audiodescriptie bij theater en evenementen

Stichting Komt het Zien! maakt theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kun je alles volgen. Via een koptelefoon hoor je live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk en mis je niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet!

Wat is audiodescriptie (AD)?

Audiodescriptie, ook wel beeldbeschrijving genoemd, is een manier om de beleving van theater en evenementen toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Een blindentolk beschrijft hoe het decor er uitziet, de kleding van de acteurs en vertelt wat er allemaal gebeurt. De blinden en slechtzienden kunnen dit horen door de koptelefoon die ze voor aanvang van een voorstelling krijgen.

Stichting Komt het Zien! doet dit sinds 2014. Zij beschikken over alle benodigde apparatuur, blindentolken en expertise voor live audiodescriptie, meet & feel inleidingen en audio introducties. In 2023 is het streven om minimaal 100 voorstellingen toegankelijk te maken voor publiek met een visuele beperking, verspreid over heel Nederland.

Hoe werkt het?

Na het kopen van een kaartje ontvangt het publiek met een visuele beperking ongeveer 1 week voor de voorstelling van het theater een voorpretmail met een link naar een tekst- en audiobestand. Deze introductie geeft vooraf al een visuele impressie van de voorstelling. Onder andere het decor, de kostuums en personages worden beknopt beschreven.

Ontvangst

Op een goed bereikbare plek in de foyer van het theater komt een balie, gemarkeerd met een Komt het Zien! vlag. Hier worden de bezoekers met een visuele beperking opgevangen en krijgen ze de apparatuur (koptelefoon met ontvanger).

Inleiding

1 of 1,5 uur voor de voorstelling is men welkom voor de meet & feel inleiding. De blindentolk geeft toelichting en indien mogelijk kan de doelgroep decor en kostuums van dichtbij bekijken of voelen en de stemmen van de acteurs horen. Alles in overleg met de productie.

Voorstelling

Tijdens de voorstelling beschrijft een blindentolk wat er te zien is (live audiodescriptie). Blinden en slechtzienden horen dit via een koptelefoontje of oortjes. Via de koptelefoon hoort men alleen de blindentolk. Tekst, zang en muziek van de voorstelling hoort men rechtstreeks zoals ieder ander. De doelgroep zit gewoon tussen het reguliere publiek. De blindentolk zit onzichtbaar in een geluidsdichte ruimte en stoort dus verder niemand.

Toegankelijk

Komt het Zien! heeft inmiddels al meer dan 130 verschillende producties toegankelijk gemaakt. “Dit varieerde van musicals als The Sound of Music en Grease tot dansvoorstellingen van het Scapino Ballet. Van Tineke Schouten en Plien & Bianca tot het spektakel Dagboek van een Herdershond. En van Ellen ten Damme tot circusvoorstellingen en voorstellingen tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch”, lichten ze toe. “In theaters, in de openlucht en op bijzondere locaties.”

Blindentolken

De blindentolken van Komt het Zien! zijn gespecialiseerd in live audiodescriptie. Zij hebben allemaal een achtergrond in de theaterwereld en podiumervaring. Een blindentolk schrijft vooraf een compleet AD-script om blinden hetzelfde te laten ervaren als zienden. Om dit te bereiken, gaan de tolken meestal van tevoren de voorstelling bekijken en proberen ze mee te gaan in de sfeer en het ritme van de voorstelling.

“Ons uiteindelijke doel is dat iedereen met een visuele beperking in z’n eigen theater of omgeving kan genieten van voorstellingen, evenementen en uitjes,” zo vertellen ze. “Goed verspreid over Nederland en met voldoende variatie. “

In de Agenda van  Komt het Zien! kun je zien (of laten opsommen) welke voorstellingen er bij jou in de buurt komen.

Ga naar de inhoud