Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

20231014180500_IMG_9943

Lekker wandelen

Ook als je blind of slechtziend bent is het goed om regelmatig lekker te gaan wandelen om verschillende redenen.

Wandelen heeft gezondheidsvoordelen

Wandelen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, ook voor mensen met een visuele beperking. Het kan helpen om jouw gezondheid te bevorderen, het cardiovasculaire systeem te verbeteren, spieren te versterken en het evenwicht te bewaren.

Of je nu wandelt met een ziende vriend of vriendin, of met je geleidehond, het geeft je een gevoel van verbondenheid. Frisse lucht, de geluiden van de natuur en fysieke activiteit kunnen stress verminderen en een positief effect hebben op jouw gemoedstoestand, en dat geeft een goed gevoel.

Daarnaast verbetert wandelen jouw oriëntatie en mobiliteit. Het stelt je in staat om vertrouwd te raken met de omgeving, geluiden en geuren, wat de zelfredzaamheid bevordert.

Locaties

Wandelen kan overal plaatsvinden, maar het is belangrijk om locaties te kiezen die toegankelijk en veilig zijn voor mensen met een visuele beperking. Dit kunnen parken, aangepaste wandelpaden of  specifieke wandelgebieden zijn die rekening houden met de behoeften van blinden en slechtzienden. Veel gemeenschappen en organisaties bieden ook speciale wandelprogramma’s aan voor mensen met een visuele beperking.

Hulpmiddelen

Kies voor routes die goed begaanbaar zijn, met duidelijke paden, minimale obstakels en goede verlichting. Bedenk vooraf welke hulpmiddelen je nodig hebt. Ga je wandelen met een ziende vriend of vriendin,  of met je geleidehond? Of gebruik je technologische hulpmiddelen zoals GPS-navigatie apps?

Ga naar de inhoud