Blindfluencer worden   Contact   In de Media   Volg ons

World Unseen

World Unseen, foto tentoonstelling die je kunt voelen en horen

De fototentoonstelling World Unseen is ontworpen om fotografie voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor blinden en slechtzienden. Reliëfprints maken de foto’s tot in detail voelbaar, via audiodescriptie worden de foto’s toegelicht en daarnaast kunnen bezoekers het verhaal achter de foto’s lezen middels begeleidende brailleteksten. In samenwerking met het Oogfonds brengt Canon deze unieke foto-expositie naar Nederland, naar de bibliotheek van het CODA Museum in Apeldoorn.

Deze bijzondere tentoonstelling maakt het werk van gerenommeerde fotografen toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Ook laat de expositie ziende mensen ervaren hoe het is om een oogziekte te hebben. Zo worden er op levensechte wijze verschillende oogaandoeningen gesimuleerd, van glaucoom tot diabetische retinopathie. De expositie stond eerder in Londen (Engeland) en Mechelen (België), en leverde daar lovende reacties op.

Echo voor blinde ouders

Een van de meest indrukwekkende werken in de tentoonstelling is een unieke 3D-echo van het gezicht van een baby, vastgelegd door echografiespecialist Bill Smith. De echo is geprint in reliëf, zodat deze tastbaar is voor blinde ouders. Karen, de moeder van de baby en zelf blind, kreeg hiermee voor het eerst de mogelijkheid om haar dochter te ‘zien’ door haar gezicht te voelen. Tijdens de transabdominale scan in het derde trimester werd het gezicht van de baby gedetailleerd in beeld gebracht.

Fotos van bekende fotografen als Humberto Tan en Lieve Blancquart

De fotoexpositie bevat indrukwekkende beelden van diverse gerenommeerde fotografen zoals Humberto Tan en  Lieve Blancquart. Humberto Tan zegt:“Het is een eer om mijn werk, waaronder de foto’s van handen van 100-plussers, deel uit te zien maken van World Unseen. Het is bijzonder om te ervaren hoe deze foto’s door blinden en slechtzienden intensief ‘bekeken’ worden.” Ook wordt er speciale aandacht besteed aan de fotocollectie Wij zijn Europa van Lieve Blancquart, waar zij op beeldende wijze de hedendaagse uitdagingen en successen van de Europese Unie vastlegt.

Praktische informatie

De expositie World Unseen is van 11 tot en met 20 oktober 2024 te zien in het CODA Museum in Apeldoorn, een prachtige centrale plek in Nederland, waardoor bezoekers uit alle provincies verwelkomd kunnen worden. De foto-expositie vindt plaats in de CODA Bibliotheek en is gratis te bezoeken.

Ga naar de inhoud