Elise Achterberg

Hoe Elise haar unieke talenten inzet

Elise Achterberg is 20 jaar en slechtziend. Tijdens haar pubertijd had ze soms moeite om mentaal met haar slechtziendheid om te gaan. Ze kreeg hulp en steun van haar familie en vrienden, trotseerde tegenslagen, ze ontdekte haar passie en talenten en maakte een flinke persoonlijke groei door. Nu staat ze positiever in het leven en heeft ze haar eigen webshop. Lees hier het verhaal van Elise.

Ontstaan van mijn passie

Toen ik een jaar of 12 was verveelde ik me vaak als ik mijn huiswerk klaar had. Op een dag stelde mijn moeder voor om me te leren haken. Ze ging naast me zitten en legde de techniek uit. Ik had al snel door hoe het theoretisch zou moeten werken, maar ik kon niet goed zien wat mijn moeder deed. Ze probeerde het mij zo goed en zo kwaad als het ging uit te leggen hoe ik het kon voelen. Na een half uurtje gestoeid te hebben met een haaknaald en wat wol, was ik er al helemaal klaar mee. Mijn moeder vond het wel jammer, maar snapte mijn frustratie heel goed. Een paar weken later besloot ik om het stilletjes in een hoekje van de kamer nog eens te proberen. Op de tast kwam ik erachter hoe ik de theorie die mijn moeder me had uitgelegd in praktijk zou moeten brengen. Ik bleef oefenen en begon ook filmpjes te beluisteren waar verschillende haaksteken in worden uitgelegd. Langzamerhand werd het een vast ritme waarin ik begon te haken. Het eerste lapje was weliswaar bijna een driehoek in plaats van een vierkant, maar zelfs van dit lapje wist ik een schattige katjesknuffel te maken.

Groei in creativiteit

Mijn manier van creatief bezig zijn op het gevoel ging steeds beter, soepeler en sneller. Hierdoor werden mijn producten steeds een stukje professioneler. Toen ik een jaar of 15 was ben ik op Instagram wat proberen te verkopen. Dit was niet echt een groot succes, maar vooral mijn vrienden en familie hebben mij heel goed weten te helpen om wat klanten binnen te halen. In deze periode verkocht ik vooral knuffels, zoals uilen, andere vogels, maar ook grote kubussen met voelbare punten erop. Mijn creativiteit nam niet alleen toe in het haken, maar heeft zich later nog verder uitgebreid.

Tegenslag

Toen ik 19 jaar oud was, heb ik een jaar lang een opleiding gevolgd: Maatschappelijke zorg. Ik liep hier uiteindelijk behoorlijk vast. Het niveau en de leerstof kon ik makkelijk aan, maar ik kreeg helaas niet de hulp van de mensen waar ik het wel van nodig had. Tijdens deze moeilijke periode heb ik me des te meer vastgeklampt aan mijn creativiteit. Ik vergeet nooit meer dat ik voor een project een rupsje-nooit-genoeg in de vorm van een handpop gehaakt heb en een kubus met voelbare punten. Het maakte mij niet veel uit wat mensen van mijn creaties vonden of dat ze konden geloven dat ik zo snel iets kon maken. Zo lang ik hier mijn uitlaatklep in kon vinden was ik gelukkig.

Lichtpuntjes

Na een jaar de opleiding te hebben gevolgd, wat af en toe wel een eeuw leek te duren, kwam er iets bijzonders op mijn pad. Ik was eigenlijk op zoek naar een psycholoog bij Visio. Visio is gespecialiseerd in mensen met een visuele beperking en daarom leek het mij fijn om daar met iemand te kunnen praten, omdat zij zich wellicht iets beter in mijn gevoel van eenzaamheid konden inleven. Toen ik werd uitgenodigd voor een eerste gesprek, bleek dit gesprek een hele andere wending te nemen dan ik in eerste instantie verwachte. Het bleek namelijk een intake gesprek te zijn of ik wilde komen revalideren bij Visio Het Loo Erf. Ik had er eerder wel iets van gehoord, want ik heb tijdens een informatiedag hierover ook mijn vriend leren kennen, maar ik had even niet zien aankomen dat ik hier nu zomaar kon komen revalideren. De man waarmee ik een gesprek had gaf aan dat ik er gerust even een week over na mocht denken en hij zou mijn verhaal ook meenemen in de vergadering van die week.

Intensief revalideren

En toen zat ik daar in Apeldoorn, nog geen 2 maanden later. In een vreemde omgeving waar ik ineens keihard aan mezelf kon gaan werken. Tijdens deze revalidatie is ontzettend veel gebeurd. Ik ben zelf enorm veranderd als mens. De grootste verandering die ik heb ondervonden en waar ik nu nog steeds bijna dagelijks profijt van heb, is mijn positievere insteek. Ik probeer in alle situaties die ik mee maak, wel iets positiefs te zien. Al is dat soms moeilijk, ook daarin weet ik vaak wel weer met mijn creatieve vermogen een oplossing voor te bedenken.

Droom wordt werkelijkheid

Waar ik het meest van kon genieten tijdens mijn revalidatie waren de uurtjes Handvaardigheid en Textiel. Hier kon ik los gaan met mijn creativiteit en vond ik ook weer andere talenten die ik in me bleek te hebben. Ik heb tijdens mijn revalidatie samen met mijn vriend uitgedacht hoe ik dit geweldige idee precies voor me zag. Hij hielp mij alvast met het opzetje hoe ik m’n eigen webshop kon bouwen. Toen ik eindelijk, na zo’n 8 maanden mijn revalidatie met een zeer goed gevoel kon afronden, ben ik hard aan de slag gegaan om één van mijn grootste dromen na te jagen. Ongeveer twee maanden na mijn revalidatie kwam deze droom uit. Mijn webshop waar ik onder andere unieke handgemaakte knuffels voor baby’s en peuters verkoop stond daadwerkelijk online.

Creatief op gevoel

Naast de unieke handgemaakte knuffels bied ik ook andere babyspulletjes aan, zoals slofjes, dekentjes, bijtringen, enzovoorts. Maar ook huisdecoratie, zoals macramé levensbomen, onderzetters en slingers. Behalve deze producten die handig zijn voor ons als mensen, heb ik ook een pagina aangemaakt met snuffelmatten voor honden. Ik wilde namelijk ook iets kunnen betekenen voor blindengeleidenhonden. Ik merkte dat daar binnen de revalidanten namelijk best wel animo voor was, dus besloot ook deze producten op mijn webshop toe te voegen.

Naast deze producten die op mijn webshop staan, bied ik ook bepaalde diensten aan. Hierbij kun je denken aan de verschillende bestelformulieren die in te vullen zijn op verschillende pagina’s. Op de pagina ‘Specials’, zijn deze bestelformulieren vooral te vinden. Zo kun je bij mij telefoonhoesjes, tablethoezen en laptophoezen bestellen in de gewenste maat of kleur die de klant graag zou willen. Maar je kunt ook een knuffelaapje bestellen met of zonder kleertjes. En wat ik zelf ook een super leuke bestelmogelijkheid vind is de ‘naamslinger’. Ook deze slingers kunnen in een eigen gekozen kleur en naam besteld worden.

Plannen voor de toekomst

Wat ik persoonlijk nog hoop te bereiken met mijn webshop is dat ik meer bekendheid krijg en zoveel mogelijk klanten gelukkig kan maken met mijn producten en diensten. Tenslotte hoop ik op nog meer markten te mogen staan. Ik heb onlangs (in september 2024) voor het eerst op een markt gestaan en dat vond ik echt een super gave ervaring. Ik hoop dat er nog veel van dit soort ervaringen zullen volgen.

Persoonlijke les die ik wil meegeven

De belangrijkste reden dat ik mijn webshop ben begonnen is omdat ik andere mensen blij wil maken met de talenten die ik heb mogen inzetten. Ik besef namelijk heel goed als visueel beperkte dat het echt niet altijd makkelijk is om een ander iets aan te kunnen bieden, waarbij niet benadrukt wordt dat je een visuele beperking hebt. Met mijn webshop hoop ik daarom ook anderen te kunnen inspireren om je dromen te blijven volgen, ook al zitten er soms behoorlijke gaten in de weg of struikel je over veel hobbels. De les die ik daarom iedereen wil meegeven die dit leest of die op mijn webshop wil gaan kijken is: “Gebruik de talenten die je hebt gekregen en blijf je dromen volgen. Onthoud vooral als het even tegenzit dat je jouw unieke talenten  altijd om kunt zetten tot jouw kracht!”

Elise Achterberg

Deel via WhatsApp
Volg onze updates via WhatsApp

Volg Inge op LinkedIn

Ga naar de inhoud