Ga naar de inhoud
Blinde met telefoon

Hoe gebruik je een smartphone als je blind of slechtziend bent ?

Een smartphone is veel meer dan een apparaat om te bellen of berichten te sturen. Voor blinden en slechtzienden is het een hulpmiddel waarmee je zelfstandig kunt leven, communiceren, reizen en informatie opzoeken. Moderne smartphones hebben standaardfuncties waarmee je het scherm kunt laten voorlezen of bedienen met je stem. Dat maakt het mogelijk om bijna alles te doen wat ziende mensen ook met hun telefoon doen. Je hoeft niet te kunnen kijken om een smartphone te gebruiken – je moet alleen weten hoe je er op een andere manier mee werkt.

Waarom een smartphone gebruiken als je slechtziend of blind bent?

Een smartphone biedt vrijheid. Je kunt zelf berichten sturen, apps gebruiken, je agenda beheren, boodschappen bestellen of met navigatie zelfstandig de weg vinden. Veel blinden en slechtzienden gebruiken de ingebouwde schermlezers op een smartphone, zoals VoiceOver op een iPhone of TalkBack op een Android-telefoon. Deze schermlezers lezen alles op het scherm voor. Je kunt dus horen wat er gebeurt in plaats van het te zien.

Ook kun je spraakbesturing gebruiken, zodat je de telefoon opdrachten geeft met je stem. Je hoeft geen knoppen te zoeken of tekst te typen. De smartphone wordt zo een persoonlijk hulpmiddel dat dag en nacht voor je klaarstaat.

Met apps zoals Seeing AI of Be My Eyes kun je zelfs tekst laten voorlezen die op papier staat, kleuren herkennen of hulp vragen aan ziende vrijwilligers. Dankzij deze mogelijkheden kun je veel zelfstandiger leven en meedoen aan het dagelijks leven – op jouw manier.

Je smartphone op een andere manier gebruiken

Een smartphone gebruiken als je blind of slechtziend bent, vraagt in het begin wel wat oefening. De manier van bedienen is anders dan wat je misschien gewend bent. Je werkt met gebaren, veegbewegingen of spraak, en dat kan in het begin verwarrend zijn. Ook moet je goed weten waar je op moet letten bij het kopen van een geschikte telefoon. Niet elke smartphone werkt even goed met schermlezers.

Daarnaast kost het even tijd om te leren hoe je de instellingen aanpast voor jouw gebruik. Maar als je bereid bent om je erin te verdiepen, zijn die nadelen meestal goed te overwinnen. Er zijn veel hulpmiddelen, handleidingen en trainingen beschikbaar om je op weg te helpen.

Praktische tips voor het gebruik van je smartphone als blinde of slechtziende

  • Kies een smartphone die goed samenwerkt met schermleessoftware. Veel blinden kiezen voor een iPhone, omdat VoiceOver daarin standaard is ingebouwd en goed werkt. Android is ook een goede keuze, vooral bij merken die TalkBack ondersteunen.
  • Neem rustig de tijd om de basisbewegingen te oefenen. Begin met eenvoudige taken, zoals bellen of berichten lezen, en probeer daarna steeds iets nieuws.
  • Gebruik een hoofdtelefoon of oordoppen. Dat helpt om informatie duidelijk te horen, vooral in drukke omgevingen.
  • Overweeg een extern toetsenbord. Handig als je liever typt dan veegt.
  • Zoek hulp als je vastloopt. Er zijn organisaties en cursussen die je op weg kunnen helpen met instellingen of bediening.

Waar vind je meer informatie over smartphones voor blinden en slechtzienden?

Er zijn verschillende organisaties die uitleg geven, trainingen aanbieden en advies kunnen geven over hoe je je smartphone kunt bedienen. Denk aan Koninklijke Visio of Bartiméus. Ook op YouTube zijn er veel video’s waarin blinden uitleggen hoe zij hun smartphone gebruiken.

Je kunt je vraag natuurlijk ook altijd stellen in de Blindfluencers Community.

Deel via WhatsApp
Volg onze updates via WhatsApp

Volg Inge op LinkedIn