Blindfluencer worden   Contact   In de Media   Volg ons

Revalidatie blinden

Na intensieve revalidatie dagelijks leven weer oppakken

Na een periode van 8  maanden intensief revalideren ben ik inmiddels weer enkele weken thuis. Het is fijn om weer in mijn eigen, vertrouwde omgeving te zijn. Toch mis ik ook de structuur en de mensen om mij heen die ik tijdens de periode van intensieve revalidatie had.

Ik heb veel geleerd en het is nu de bedoeling dat ik het geleerde in de praktijk ga brengen. Ik wil het dagelijkse leven weer oppakken en opnieuw vorm geven op een manier die nu bij mij past. Maar hoe maak  ik de overgang van gedeeltelijke afhankelijkheid naar een zo zelfstandig mogelijk leven?

Waar begin je mee?

Er zijn verschillende aandachtsgebieden waar je je de komende tijd op zou kunnen richten:

  1. Welke taken kun je zelfstandig uitvoeren en voor welke taken heb je nog hulp nodig?
  2. Hoe pak je nieuwe activiteiten en/of hobby’s op?
  3. Hoe start je je sociale activiteiten weer op?
  4. Wanneer schakel je professionele hulp in?

Welke taken kun je zelfstandig en voor welke taken heb je hulp nodig?

Het opnieuw inrichten van je dagelijks leven begint met het accepteren van de nieuwe realiteit. Het is belangrijk om te erkennen wat je wel en niet zelfstandig kunt doen. Het helpt je om voor jezelf in kaart te brengen wat je wel helemaal zelfstandig kunt doen, en voor welke taken je nog hulp nodig hebt.

Stap voor stap: nu je weer thuis bent kun je  beginnen met kleine taken die je volledig zelfstandig kunt uitvoeren. Deze taken kun je in de loop van de tijd steeds verder uitbreiden. Je kunt hierbij denken aan taken zoals koffie zetten of zelfstandig de was doen.

Routine ontwikkelen: creëer een dagelijkse routine die je structuur en stabiliteit biedt. Consistentie helpt bij het opbouwen van zelfstandigheid en geeft je houvast.

Hulpmiddelen gebruiken: leer omgaan met hulpmiddelen zoals een taststok, spraaksoftware op je telefoon of computer, en andere technologieën (link naar rechnologien) . Het komt er feitelijk op neer dat je zelf zo veel mogelijk moet oefenen zodat je de nieuwe hulpmiddelen steeds beter leert gebruiken. Wees niet bang om fouten te maken en vraag om hulp als het een keertje niet lukt.

Hulp regelen van familie en vrienden: familie en vrienden spelen ook  een cruciale rol na je intensieve  revalidatieproces. Bespreek openlijk je behoeften met je naasten. Geef aan voor welke taken of taakjes je hulp nodig hebt, en van  wie of op welke manier je die hulp graag zou willen krijgen. Dit voorkomt misverstanden en helpt hen beter te begrijpen hoe ze je kunnen ondersteunen.

Taken verdelen: verdeel taken onder familieleden en vrienden. Iemand kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen, terwijl een ander je begeleidt naar afspraken. Check bij je naasten of ze die hulp ook op die manier kunnen of willen bieden. Als er geen match is zal je misschien andere mensen moeten benaderen of een andere manier vinden om het op te lossen.

Regelmatige updates: houd je naasten op de hoogte van je voortgang en eventuele veranderingen in je behoeften. Dit helpt hen zich aan te passen aan jouw situatie.

Hoe pak je nieuwe activiteiten en/of hobby’s op?

Nieuwe activiteiten ontdekken: zoek naar sociale activiteiten en hobby’s die toegankelijk zijn zoals wandelclubs, boekenclubs voor mensen met een visuele beperking of kookcursussen.

Maak gebruik van diensten en groepen die speciaal zijn ontworpen voor blinden en slechtzienden, zoals het Oogcafe. Deze  kunnen je in contact brengen met anderen in dezelfde situatie en bieden vaak activiteiten en ondersteuning.

Hoe start je je sociale activiteiten weer op?

Blijf in contact met je vrienden en familie. Nodig hen uit voor bezoekjes en wees open over hoe ze je kunnen helpen om je sociale leven op te pakken. Ga wandelen met vrienden en buren.

Wanneer schakel je professionele hulp in?

Professionele hulp kan een waardevolle aanvulling zijn op de steun van familie en vrienden. Dit kan variëren van medische professionals tot gespecialiseerde diensten voor blinden en slechtzienden.

Revalidatieprogramma’s: Als je nog steeds uitdagingen ondervindt na je initiële revalidatie, kunnen vervolgprogramma’s nuttig zijn. Deze bieden vaak gespecialiseerde training en ondersteuning.

Thuiszorg: voor taken die je niet zelfstandig kunt uitvoeren, kan thuiszorg een oplossing bieden. Dit kan variëren van huishoudelijke hulp tot persoonlijke verzorging.

Het hervatten van je dagelijkse leven na een revalidatieproces vereist een combinatie van persoonlijk doorzettingsvermogen en ondersteuning van je omgeving. Door stap voor stap te werken aan je zelfstandigheid, open te communiceren met je naasten en professionele hulp in te schakelen wanneer nodig, kun je een bevredigend en actief leven leiden.

Ga naar de inhoud