Eten is een dagelijkse routine en voor iemand die blind of slechtziend is vereist het een aangepaste aanpak. Je wilt niet alleen lekker en gezond eten, maar je wilt ook dat je de maaltijden netjes en gemakkelijk kunt opeten. Ik deel graag mijn ervaringen en tips.
Broodmaaltijden maken en opeten
Bij het maken van een broodmaaltijd is het handig om ingrediënten te kiezen die gemakkelijk te hanteren zijn. Denk bijvoorbeeld aan plakjes kaas, schijven komkommer of tomaat, of smeerbare producten zoals pindakaas, smeerkaas of jam. Vermijd beleg dat snel van het brood afglijdt, zoals salades voor op brood en losse toppings. Deze zijn moeilijker op het brood te krijgen zonder te knoeien en kunnen tijdens het eten makkelijker van het brood vallen.
Broodjes smeren
Bij het smeren van beleg op brood kun je de rand van de boterham als referentie gebruiken. Begin aan een kant en smeer langzaam naar de andere kant toe. Als je boter of halvarine gebruikt, kun je van tevoren kleine hoeveelheden in porties klaarzetten, zodat je precies weet hoeveel je gebruikt.
Brood opeten
Bij het eten van een broodmaaltijd is het handig om te weten hoe je boterham belegd is, zodat je weet wat je kunt verwachten. Snijd je boterham eventueel doormidden om kleinere stukken te hebben. Dit maakt het makkelijker om gecontroleerd te eten. Zorg dat je vingers de rand van het brood blijven voelen terwijl je het naar je mond brengt, zodat je weet waar het beleg zich bevindt en het niet per ongeluk laat vallen.
Warme maaltijd
Bij het eten van een warme maaltijd kun je bestek gebruiken dat goed in de hand ligt. Als een vork niet handig voor je is, gebruik dan een lepel. Het is handig om te weten hoe je bord is ingedeeld. Sommige mensen maken gebruik van de ‘kloksgewijze’ methode, waarbij het bord in gedachte verdeeld wordt in zones, zoals groenten op 6 uur, vlees op 12 uur en aardappelen op 3 uur. Deze methode helpt om te weten waar je wat aan je vork kunt prikken. Snijd het vlees of andere grote stukken voedsel in kleinere, hapklare porties voordat je begint met eten.
Tips voor eten in een restaurant
In een restaurant is het belangrijk om vooraf te communiceren dat je blind bent, zodat de bediening daar rekening mee kan houden. Vraag eventueel om grote onderdelen van het gerecht voor het opdienen in kleinere stukjes te laten snijden door de kok. Als het gerecht wordt opgediend, vraag dan om een uitleg over de indeling van het bord.
Eet rustig. Dit helpt je om meer controle te hebben over wat je eet en te voorkomen dat je knoeit. Leg een servet in je schoot voor het geval er toch iets valt.
Als je met een begeleider naar een restaurant gaat, kan die je helpen om te beginnen met eten door te vertellen waar welk onderdeel van het gerecht ligt. Ook kun je vragen of hij/zij je wil helpen bij het snijden van grote stukken voedsel. Zo kun je met vertrouwen beginnen aan je maaltijd.
Blind eten in een restaurant
Als je je familie, vrienden of mantelzorgers wil laten ervaren dat het niet gemakkelijk is om te eten als je blind of slechtziend bent, neem ze dan eens mee naar het blindenrestaurant in Amsterdam. Dan kunnen ze het zelf ervaren.
Conclusie
Als blinde is het belangrijk om dagelijkse routines te ontwikkelen voor het eten van maaltijden. Door te kiezen voor gemakkelijk hanteerbare ingrediënten en methodes die passen bij je persoonlijke situatie, kun je ervoor zorgen dat eten een aangename ervaring blijft. Of je nu thuis eet of in een restaurant, met een beetje voorbereiding en zelfvertrouwen kun je van elke maaltijd genieten.