De Hable One is een extern braille toetsenbord die de smartphone en tablet toegankelijk maakt voor mensen die blind of slechtziend zijn. De Hable One is een draadloos toetsenbord dat gebruik maakt van braille-invoer. Door middel van Bluetooth wordt de Hable One eenvoudig gekoppeld aan een smartphone of tablet. Je hebt geen apps nodig en je hoeft geen instellingen te wijzigen. Gewoon aansluiten en gaan! Hij werkt op alle iPhones en Android apparaten. Ook op tablets, iPads, Amazon Fire tablet en Blindshell.
Hoe werkt Hable One?
Op de controller vind je acht toetsen, gebaseerd op dezelfde toetscombinaties als bij braille invoer. Daardoor wordt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om hun smartphone op ieder moment volledig te kunnen bedienen. Bij het pakket zitten ook een aantal duidelijke tutorials. Deze trainingsgidsen helpen gebruikers om zelf aan de slag te gaan.
Compact en gebruiksvriendelijk
Hable One heeft een slank en compact ontwerp dat heel gebruiksvriendelijk is. Het is gemaakt met de specifieke behoeften van gebruikers met een visuele beperking in gedachten en past comfortabel in de palm van je hand. De lay-out van het brailletoetsenbord is doordacht ontworpen, zodat gebruikers de braillepunten gemakkelijk en nauwkeurig kunnen vinden en indrukken. De toetsen zelf zijn voelbaar en geven feedback om nauwkeurig te kunnen typen.
Dit doordachte ontwerp zorgt ervoor dat de Hable One een comfortabel en efficiënt hulpmiddel is voor mensen met een visuele beperking, ongeacht of ze al bekend zijn met braille. Dankzij zijn zakformaat kan hij moeiteloos worden meegenomen in een tas of zelfs een broekzak. Deze mate van mobiliteit zorgt ervoor dat gebruikers altijd een Hable One bij zich kunnen hebben. De Hable biedt een discrete en tactiele manier om door je smartphone te navigeren, zodat je privégegevens vertrouwelijk blijven in openbare ruimtes.
Tutorials
Hable One is meer dan alleen een toetsenbord. Het is een volledig pakket met tutorials, gidsen en oplossingen om je te helpen alle uitdagingen van de smartphone aan te gaan. De tutorials zijn beschikbaar in allerlei formaten zoals pdf, word, html en audio.
Een van de eerste gebruikers was de blinde zanger Stevie Wonder, die de makers in 2022 ontmoetten op een beurs in Los Angeles. Hij had van het apparaatje gehoord en was direct enthousiast. De Hable One won in 2024 ook de Braillepluim van de Vereniging Onbeperkt Lezen. Het apparaat kost ongeveer 250 euro en heeft inmiddels gebruikers over de hele wereld.
Testen met eindgebruikers
De HableOne vindt zijn oorsprong in India. Daar woonde Ayushman Talwar samen met zijn blinde opa. Hij maakte iedere dag mee welke problemen blind zijn met zich meebracht. Eén van die problemen was het gebruik van de smartphone. Toen Ayushman naar Nederland verhuisde voor zijn master wilde hij contact houden met zijn opa. En dus ontstond uit dit persoonlijke probleem een eerste idee voor een prototype van de HableOne. Hij maakte het apparaatje af toen hij in Eindhoven aan de TU/e ging studeren en startte een startup-bedrijfje samen met Freek van Welsenis.
Na het ineenslaan van de handen werden er verschillende stappen gezet. Freek: “In het hele proces zijn we continu in gesprek gegaan met mensen die blind zijn. Zo wisten we de behoefte van deze doelgroep te achterhalen. We ontwikkelden diverse prototypes en testte deze met eindgebruikers. Later kwam ook Gijs Leemrijse aan boord. Hij ontwikkelde de software en breidde deze steeds verder uit. Dat hele proces is interactief geweest. We waren continu samen bezig met het ontwikkelen van nieuwe prototypes en nieuwe software, om deze vervolgens weer te laten testen door de eindgebruiker.”
Kijk voor meer informatie op de website van Hable.