pexels-phong-thanh-11951240

Bezoek Van Gogh Museum

Een museum bezoeken is voor mensen die niet of minder goed zien niet altijd even makkelijk omdat een museum heel visueel is ingesteld. Er is van alles te zien. Maar een museum ervaren kan ook met andere zintuigen. Een aantal musea in Nederland en België maken hun collectie toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers wordt de inhoud van een tentoonstelling via voelen, luisteren en ruiken tot leven gebracht.

 

Van Gogh Museum


Zo biedt het Van Gogh Museum in Amsterdam op vaste datums een gratis interactieve rondleiding door de vaste collectie of door de tijdelijke tentoonstelling. Bij de vaste collectie bestaat het programma uit een interactieve rondleiding en een sessie waarbij je zintuigen worden aangesproken. Tijdens de rondleiding vertellen speciaal getrainde rondleiders je over de collectie en het bijzondere verhaal van Vincent van Gogh. Daarna ga je naar het atelier voor een workshop.

 

Kiezen voor Vincent

Wij bezochten de tijdelijke tentoonstelling Kiezen voor Vincent – Portret van een familiegeschiedenis. Deze tentoonstelling vertelt een persoonlijk verhaal vol twijfel, tegenslag, trots en triomf. Een verhaal vol dilemma’s, gezien door de ogen van Vincent van Gogh, zijn broer Theo, Theo’s vrouw Jo en hun zoon Vincent, vernoemd naar zijn oom.

In de tentoonstelling leer je Vincent en zijn bijzondere familie kennen en ervaar je hoe de keuzes van zijn familieleden hebben geleid tot een collectie topstukken die mensen over de hele wereld inspireert. Kiezen voor Vincent vertelt hoe de kerncollectie van het museum tot stand is gekomen. Vanaf de Brabantse jeugdjaren van Vincent en zijn broer Theo via zijn jaren als kunstenaar in Parijs, tot en met de bouw, inrichting en opening van het Van Gogh Museum in 1973.

 

Rondleiding

Ons gezelschap bestond uit negen personen: vier blinden en slechtzienden en hun begeleiders, plus gids Floor. We verzamelden ons bij de garderobe van de groepsingang van het museum. Van daaruit gingen we om 15.00 uur gewapend met taststok en lichte klapstoeltjes naar de tentoonstelling. De klapstoeltjes zijn nodig en handig omdat wij op enkele punten van de tentoonstelling een stop hadden, waarbij gids Floor op duidelijke toon vertelde wat er op het schilderij of foto te zien was, inclusief het verhaal achter het schilderij of de foto. Met behulp van voelschilderijen en grote prints (voor de slechtzienden) werd toegelicht hoe de schilderijen er uit zien.

 

Omdat wij op klapstoeltjes zaten hadden andere bezoekers van het museum geen last van onze groep. Zij konden het schilderij bekijken en fotograferen. Zo bezochten we in een kleine twee uur tijd de verschillende zalen van de tentoonstelling. Leuk om te weten is dat Vincent in zijn leven achthonderdvijftig schilderijen heeft gemaakt, maar dat hij er maar een heeft verkocht…

Met name tante Jo en neef Vincent Willem hebben er voor gezorgd dat een groot deel van het werk van Vincent van Gogh bij elkaar bleef. Vincent Willem heeft er ook voor gezorgd dat er een Van Gogh Museum is gekomen in Amsterdam. De beroemde architect Gerrit Rietveld heeft het gebouw ontworpen.

Aanmelden & kosten

Deelname aan de rondleiding van Van Gogh op Gevoel is gratis, maar je hebt wel een regulier toegangskaartje nodig voor het museum. Neem je iemand mee die je begeleid? Deze persoon of personen mogen gratis mee. Aanmelden doe je via het formulier op de Van Gogh op Gevoel-pagina op de website van het museum.

 

Andere musea

Diverse andere musea in Nederland en België maken hun collectie toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zo organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam elke derde zondag van de maand rondleidingen door zowel de vaste tentoonstelling van het museum als door de tijdelijke tentoonstelling. Met verschillende zintuigen ontdek je samen het beste van het Rijksmuseum. Door beschrijvingen, embodiment, geuren en het aanraken van de kunst komen de objecten tot leven.

Iedere tweede zondag van de maand is er in het Van Abbemuseum in Eindhoven van 14.00 tot 16.00 uur een interactieve rondleiding voor blinden en slechtzienden. Iedere maand door een ander deel van het museum. Tijdens deze multi-zintuiglijke rondleiding kunnen deelnemers kunstwerken aanraken door middel van voelreplica’s en kleine reproducties van schilderijen en sculpturen. Kunst komt daarnaast ook tot leven met geur, smaak, muziek, literatuur en poëzie. Het Van Abbemuseum ontwikkelde deze methode van rondleiden samen met de doelgroep en testte deze uitvoerig.

Ga naar de inhoud