Blindfluencer worden   Contact   In de Media   Volg ons

feel-the-green-trompenburg

Feel the Green in botanische tuin Trompenburg Rotterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen en is maar liefst 8 hectare groot.

Feel the Green

Sinds kort is er een audiotour genaamd ‘Feel the Green beschikbaar. Deze rondwandeling buiten is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden, maar ook vermakelijk voor andere bezoekers. Tijdens deze tour door de tuin wordt er aandacht besteed aan voelen, horen en ruiken. Zo ontdek je de ademwortels van de moerascypres (Taxodium), boks je met de vuisten op de zachte schors van de mammoetboom (Sequoiadendron) en besnuffel je de kruidige gagel (Myrica).

Voor deze audiotour ontvang je aan de balie een podcatcher die je kan beluisteren. De route wordt toegelicht in de audiotour. en is er veel uitleg over de bomen en planten die je tegenkomt onderweg. De tour heeft 10 verschillende punten en duurt 1 tot 1,5 uur. Voor bezoekers van Trompenburg is deelname aan de audiotour ‘Feel the green’ gratis.

trompenburg-botanische-tuin
Botanische tuin Trompenburg

Eigen ervaring

Je kunt met deze audiotour een wandeling  maken door de botanische tuin, waarbij er meer verteld wordt over de bijzondere bomen en planten die je tegenkomt. Het is erg leuk om ook de verschillen tussen deze planten en bomen te voelen: verschillen in bladeren, stam van de boom en de afmetingen. Voor mij waren de hoogtepunten van de tour de Mammoetboom, de gingka biloba en de gagel.

Zo vond ik de mammoetboom erg indrukwekkend. De boom is ruim 60 jaar oud. De stam van de boom is enorm: je hebt 4 tot 5 mensen nodig om de stam van deze boom te omcirkelen. De schors van de boom is zacht en voelt alsof je op een stapel kartonnen dozen drukt.

Een andere bijzondere boom is de gingka biloba (Japanse notenboom). De boom kwam 250 miljoen jaar geleden al voor en overleefde vele tijdperken waaronder die van de dinosauriërs. Na de atoombom op Hiroshima ontwikkelde deze boom zich het snelst. De oudste nog levende exemplaren zijn meer dan 1000 jaar oud. De boom groeit eerst snel omhoog en na een paar jaar gaat hij ook in de breedte groeien. De ginkgo biloba staat bekend om het waaiervormige blad. Zomaar een hap van de bladeren nemen is geen goed idee, maar de alternatieve geneeskunde gebruikt soms een extract uit de gedroogde bladeren als voedingssupplement. Wetenschappelijk studies hebben aangetoond dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen kan verbeteren.

Gagel is ook een interessante struik om te voelen en te ruiken. De struik ruikt aromatisch en wordt maximaal 1,5 meter hoog. Op de onderzijde van de bladeren en twijgen zitten harspuntjes met harsklieren. Deze klieren produceren etherische olie. Het blad van de gagelstruik werd in de middeleeuwen vanwege de bittere smaak veel gebruikt bij het bierbrouwen. Tegenwoordig gebeurt dat met hop.

Feel the Green

De route

Je kan als blinde of slechtziende de audiotour moeilijk alleen lopen, daarvoor liggen de punten onderweg soms te ver uit elkaar en zijn de loopaanwijzingen moeilijk te volgen voor iemand die (bijna) niks ziet. Daarom  is er wel een ziende in je gezelschap nodig. De uitleg bij de verschillende punten is wel heel goed. Met een duidelijke stem wordt er goed uitleg gegeven over de plant of boom en wat je kan voelen of ruiken. Een tip is wel om met oortjes te werken. Nu is het vaak een te lastige combinatie om met je taststok in de ene hand en de podcatcher aan je oor in de andere hand, ook nog te kunnen voelen en ruiken aan de plant of boom.

Voedselbos

Trompenburg is meer dan alleen een tuin. Zo is er een Woestijnkas met een bijzondere collectie cactussen en succulenten en een gezellig theehuis met terras voor koffie of lunch. In 2018 is het Voedselbos De Overtuin geopend. Dit is een door mensen ontworpen ecosysteem, gebaseerd op ecologische principes van een natuurlijk bos.

Adres: Honingerdijk 86, Rotterdam

Voedselbos Trompenburg
Ga naar de inhoud