Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact   In de Media
Museum Villa Mondriaan

Bezoek aan museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan in Winterswijk is gewijd aan de vroege jaren van Piet Mondriaan. De wereldberoemde kunstenaar ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars. Momenteel is in het museum de tentoonstelling La vibration des couleurs te zien, met werk van tijdgenoten Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Museum Villa Mondriaan breidt haar aanbod uit met rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Hiervoor zijn waardevolle adviezen en praktische tips verzameld uit de klankbordgroep van het Oogcafé Winterswijk. Verder hebben de rondleiders een opleiding gevolgd bij trainings- en adviesbureau Mikxs. Een combinatie van voelreliëfs en een audiodescriptietour maakt het voor blinde en slechtziende bezoekers mogelijk om kunst in het museum te ervaren. De rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers vinden twee maal per maand plaats.

In anderhalf uur neemt de rondleider je mee langs het vroege werk van Piet Mondriaan en topstukken van Mondriaan, Sluijters en Gestel in de tentoonstelling La vibration des couleurs. Eerst sta je stil bij het werk van Mondriaan in zijn vroege jaren. In de zaal op de begane grond staan diverse van zijn werken tentoongesteld. Aan de hand van een stamboom krijg je een toelichting op de familie Mondriaan en hoe en op welke wijze zijn opvoeding hem in zijn denken en doen heeft gevormd. Met een voelreliëf van het werk ‘Boereninterieur met haard’ krijg je een goed beeld van alles wat op het schilderij te zien is.

Hoor de kleuren in museum Villa Mondriaan

Op de eerste verdieping is de zaal waarin de kleurrijke schilderijen te zien zijn van de tentoonstelling La vibration des couleurs. Je wordt daar ontvangen met vrolijke, lichtvoetige muziek die speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld is door twee lokale muzikanten. Dit muziekstuk geeft een vertaling van de kleurrijke luministische werken in de tentoonstelling. Ook wordt duidelijk hoe Mondriaan, Sluiters en Gestel elkaar bij hun werken hebben beïnvloed.

De drie leerden elkaar kennen in Amsterdam, waar ze exposeerden bij dezelfde kunstenaarsverenigingen. Met enige regelmaat zagen ze elkaar in het atelier van Gestel aan de Jan Steenstraat. Zo kwam het dat de jonge talenten elkaar al dan niet bewust beïnvloedden bij het maken van nieuw werk. Vol overgave experimenteerden ze met licht en kleur, met vernieuwende luministische schilderijen als resultaat.

Hommage aan Mondriaan

In het huis waar Piet Mondriaan in zijn jeugd woonde, zie je 37 tafels en krukken van de tentoonstelling Hommage aan Mondriaan. In samenwerking met Galerie Conny van Kasteel brachten 37 internationale kunstenaars een hommage aan Mondriaan. Met hun strakke lijnen, explosieve kleuren, plexiglas en hout zijn deze tafels en krukken allerminst alledaags.

Praktische informatie

Museum Villa Mondriaan is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De rondleidingen voor blinden en slechtzienden (2x per maand) zijn gratis maar bezoekers wordt gevraagd om zich van tevoren aan te melden via info@villamondriaan.nl of telefonisch via (0543) 515 400. De data van de rondleidingen zijn te vinden op de website van het museum.

Ga naar de inhoud