Braille

Revalideren als je blind of slechtziend wordt

Revalideren is vaak een noodzakelijk proces als je blind of slechtziend wordt. Het helpt je om de vaardigheden en het zelfvertrouwen te ontwikkelen die nodig zijn om onafhankelijk te blijven en een zo gemakkelijk mogelijk leven te leiden. Revalideren is niet alleen fysiek, maar ook mentaal, omdat het je helpt om je aan te passen aan de nieuwe realiteit en om te gaan met de uitdagingen die gepaard gaan met visueel verlies.

Het doel van revalideren is om je zo zelfstandig mogelijk te maken. Het richt zich op het herstellen van je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, het ontwikkelen van nieuwe manieren om taken uit te voeren, en het vinden van hulpmiddelen die  je kunnen ondersteunen. Door revalidatie leer je hoe je je leven opnieuw kunt inrichten op een manier die bij jouw situatie past.

Wat leer je tijdens het revalideren?

Tijdens de revalidatie leer je een breed  scala aan vaardigheden opnieuw. Een van de eerste vaardigheden is mobiliteit, waaronder het gebruik van taststok. Dit helpt je om veilig te navigeren in je omgeving. Daarnaast leer je hoe je jezelf thuis kunt redden, zoals koken, schoonmaken en persoonlijke verzorging. Dit kan inhouden dat je leert werken met aangepaste apparatuur, zoals pratende weegschalen of keukentimers met voelbare markeringen.

Ook communicatievaardigheden zijn belangrijk. Je leert bijvoorbeeld braille, als je dat nog niet kende, en het gebruik van spraaksoftware op computers en smartphones. Dit maakt het mogelijk om onafhankelijk te lezen en schrijven, en om toegang te krijgen tot informatie en communicatie via digitale middelen.

Een ander belangrijk aspect van revalidatie is het leren omgaan met dagelijkse uitdagingen. Dit kan variëren van het organiseren van je persoonlijke spulletjes zodat je ze gemakkelijk kunt vinden, tot het leren gebruiken van openbaar vervoer. Dit helpt je om je zelfvertrouwen terug te krijgen en je onafhankelijkheid te vergroten.

Wat zijn je persoonlijke doelen bij revalideren?

Het vaststellen van persoonlijke doelen is het belangrijkste onderdeel  van het revalidatieproces. Dit begint met het evalueren van je huidige vaardigheden en het vaststellen  van de gebieden waar je ondersteuning nodig hebt . Bij revalidatiecentrum Het Loo Erf in Apeldoorn gebeurt dit tijdens een Intake en de  Beoordelingsweek. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om binnen drie maanden zelfstandig met de bus naar de stad te kunnen reizen.

Om je persoonlijke doelen vast te stellen, kun je samenwerken met een revalidatiespecialist of organisaties als Barthomeus of Koninklijke Visio. Deze organisaties helpen je om een revalidatieplan op te stellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften en wensen. Ze bieden begeleiding en ondersteuning bij het bereiken van deze doelen en passen het plan aan naarmate je vordert.

Wat wil je bereiken op lange termijn?

Het is ook nuttig om na te denken over wat je wilt bereiken op lange termijn en hoe je je leven wilt inrichten. Wil je bijvoorbeeld weer aan het werk gaan, een nieuwe activiteit oppakken of meer sociale activiteiten ondernemen? Het stellen van deze doelen helpt om je motivatie hoog te houden en geeft richting aan je revalidatieproces Hoe dat bij mij is verlopen lees je in deze artikelen.

Kortom, revalideren als je blind of slechtziend wordt, is essentieel om weer zo onafhankelijk mogelijk te kunnen leven en voor het aanleren van nieuwe vaardigheden die nodig zijn om je dagelijks leven te leiden. Het helpt je om je aan te passen aan je nieuwe situatie en biedt je de middelen en het vertrouwen om je doelen te bereiken en een goed  leven te leiden.

 

Ga naar de inhoud