Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Kledingkast

Kledingkast inrichten

Het is fijn als je je  iedere dag zelfstandig kunt aankleden. Maar hoe combineer je als blinde of slechtziende je kleding en hoe vind je de juiste kledingstukken in je eigen kledingkast? Er zijn verschillende manieren die je kunt gebruiken om zelf  jouw kleding te kiezen en je kledingkast in te richten. Op deze manier kan je steeds meer zelfstandig in huis worden.

Orden jouw kleding op een systematische manier, bijvoorbeeld op seizoen, kleur, soort kledingstuk of gelegenheid. Dit maakt het gemakkelijker om de gewenste kleding te vinden. Zorg ervoor  dat de kledingstukken die je in je kast ophangt allemaal passen, leg dus geen kleding in de kast die te groot of te klein is.

Labels

Gebruik voelbare labels of markeringen (zoals knopen, veiligheidsspelden of stoffen labels) om verschillende kledingstukken en kleuren te onderscheiden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de binnenkant van de kledingstukken herkenbare knoopjes naaien die rond of vierkant zijn. Alle kledingstukken met een rond knoopje kun je met elkaar combineren, maar ook alle kleding met vierkante knoopjes.

Klerenkast

Als je kledingstukken op de legplank van je klerenkast legt kun je de halszijde aan de voorkant leggen zodat je snel voelt om welk kledingstuk het gaat. Zo voelt een coltrui anders dan een trui met een v-hals.

Bij hangende kleding herken je snel of ze lange of korte mouwen hebben, van welk  materiaal ze zijn en wat de lengte van het kledingstuk is.

Kleding-apps

Overweeg het gebruik van smartphone-apps die speciaal zijn ontworpen voor blinden en slechtzienden, zoals SeeingAI, Be My Eyes of TapTapSee, om je te helpen bij het identificeren van kleding en kleuren.

Kleding goed aantrekken

Let bij het aantrekken van de kleding of je de goede zijde aan de voorkant draagt. Vaak zit het label van het kledingstuk aan de rugzijde, dit helpt je om voorkant en achterkant te ontdekken. Voel ook aan de naden van de kleding of je het kledingstuk niet binnenstebuiten draagt.

Ga naar de inhoud