Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Google Assistant Home

Google Assistant – een handige hulp die naar je stem luistert

Als iemand die leeft met een visuele beperking, ben ik voortdurend op zoek naar technologische hulpmiddelen die mijn leven gemakkelijker maken. Een van de meest revolutionaire ontwikkelingen op dit gebied is Google Assistant, een virtuele assistent die me op talloze manieren ondersteunt in mijn dagelijks leven.

Wat is Google Assistant?

Google Assistant is een virtuele assistent ontwikkeld door Google, die reageert op gesproken opdrachten en vragen. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om informatie te geven, taken uit te voeren en apparaten te bedienen via spraakopdrachten. Met Google Assistant kan ik praktisch alles doen, van het beheren van mijn agenda en het stellen van vragen tot het bedienen van slimme apparaten in mijn huis, allemaal met alleen mijn stem.

Op je smartphone kon je de Google Assistent al langer aanspreken, in het Nederlands. Maar dankzij de Google Home-speakers kun je deze digitale hulp nu ook thuis aanroepen. Dat doe je met “Hey Google!”. Je kunt ‘m bijvoorbeeld vragen iets op te zoeken in de zoekmachine. Maar hij kan ook afspraken voor je plannen, je het laatste nieuws vertellen, Spotify streams starten en verbonden huishoudelijke apparatuur met spraak bedienen.

Zo vraag ik bijvoorbeeld aan de Google Home: “Wat is het weer vandaag in mijn woonplaats” of “Hoe laat gaat het regenen?”. Of ik geef de opdracht: “Hey Google, stream Sky Radio”, en vervolgens zorgt Google Home ervoor dat de muziek gaat afspelen.

Waarom is Google Assistant handig voor blinden en slechtzienden?

Google Assistant is  een waardevol hulpmiddel dat blinden en slechtzienden helpt om zelfstandiger  te functioneren in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. Een van de grootste voordelen is de handsfree bediening, waardoor je geen toetsenborden, schermen of muizen hoeft te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om informatie op te vragen, taken uit te voeren en met apparaten te communiceren. Bovendien geeft Google Assistant gesproken feedback en begeleiding, wat cruciaal is om te weten of een opdracht goed is begrepen en uitgevoerd. Het kan ook helpen bij dagelijkse taken zoals het lezen van tekst op een website, het herinneren aan afspraken en het dicteren van berichten, waardoor we efficiënter kunnen werken en communiceren.

Op welke apparaten kun je Google Assistant gebruiken?

Een van de fijne  dingen van Google Assistant is dat het beschikbaar is op een breed scala aan apparaten, waardoor we het kunnen integreren in verschillende aspecten van ons leven. Het is te vinden op smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem.

Maar Google Assistant beperkt zich niet tot mobiele apparaten. Het is ook beschikbaar op slimme speakers zoals de Google Home en Nest Hub, slimme horloges zoals Wear OS, en zelfs op televisies, auto’s en andere slimme apparaten die zijn uitgerust met de nodige technologie.

Kortom, Google Assistant is een handig hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking, omdat het ons in staat stelt om taken uit te voeren, informatie op te vragen en apparaten te bedienen met alleen onze stem. Met zijn brede beschikbaarheid op verschillende apparaten, biedt het ons de vrijheid en onafhankelijkheid om volledig deel te nemen aan de digitale wereld om ons heen.

Ga naar de inhoud