Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Feestdagen

Wat doe je met de feestdagen?

Sommige mensen zien uit naar de feestdagen om leuke dingen te gaan doen, anderen zien er juist enorm tegenop. Wat wil jij tijdens de Kerstdagen of met Oud en Nieuw?

Communicatie is essentieel. Bespreek met vrienden en familie wat voor jou comfortabel en toegankelijk is. Mensen met een visuele beperking kunnen op verschillende manieren de feestdagen vieren en deelnemen aan activiteiten tijdens Kerst en Oud & Nieuw. Lokale organisaties voor mensen met een visuele beperking kunnen informatie verstrekken over speciale evenementen en diensten.

Ideeën en suggesties

Als je met de feestdagen iets wil gaan doen hebben we hier enkele suggesties voor je.

 1. Luister naar kerstmuziek, de Top 2000 of Kerstverhalen
  Geniet van kerstmuziek en luister naar gesproken kerstverhalen. Er zijn audioboeken en podcasts beschikbaar.
 2. Kook en bak met behulp van aangepaste recepten
  Er zijn veel kookboeken en online bronnen met gesproken instructies voor aangepaste Kerstrecepten. Je kunt ook hulp vragen bij het voorbereiden van maaltijden.
 3. Voel de kerstsfeer met tastbare decoraties
  Creëer tastbare decoraties of gebruik geurige elementen om de Kerstsfeer in huis te versterken. Denk aan geurkaarsen en kerstkransen met verschillende texturen.
 4. Ga naar een kerstvoorstelling
  Bezoek kerstconcerten of -voorstellingen die audiodescriptie (link naar audiodescriptie) aanbieden.
 5. Eet samen met vrienden of familie
  Nodig vrienden en familie uit voor een gezamenlijke maaltijd. Bespreek vooraf hoe de maaltijd zal worden opgediend, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt.
 6. Speel aangepaste spellen
  Kies spellen die auditief zijn of waarbij voelbare elementen worden gebruikt. Denk aan bordspellen met tastbare stukken of gesproken instructies.
 7. Vier Oud & Nieuw met zintuiglijke ervaringen
  Luister naar het geluid van vuurwerk, en geniet van speciale gerechten. Overweeg het gebruik van geurige oliën om een feestelijke sfeer te creëren.
 8. Wandel door verlichte gebieden
  Bezoek plaatsen met kerstverlichting en geniet van de sfeer. Vraag vrienden of familie om je te begeleiden en beschrijvingen te geven.
 9. Neem deel aan lokale evenementen
  Controleer of er lokale evenementen zijn met toegankelijke elementen, zoals begeleide rondleidingen of gesproken beschrijvingen.
Ga naar de inhoud