Blindfluencer worden   Klusje Kado   Contact

Meet & Feel met Aysegül Karaca

Meet & Feel voor theaterliefhebbers met een visuele beperking

Ayşegül Karaca is een actrice en film- en theatermaker, bekend van onder andere de documentaire Dit is hoe ik het zie en de bioscoopfilm Het Geheim van Sophia. Zij ervaarde zelf hoe lastig het kan zijn om een theatervoorstelling te bezoeken als je slechtziend of blind bent. “Als groot liefhebber van theater begon ik me te irriteren dat ik dingen miste, dat het publiek lachte, maar ik niet begreep waarom. Deze frustratie wil ik graag omzetten in actie”, zo vertelt Aysegül.

Meet & Feel

Bij een aantal voorstellingen verzorgt Ayşegül een Meet & Feel. Dit is een speciale inleiding voor bezoekers met een visuele beperking. Het is een visuele voorbereiding die plaats vindt in het decor, waarbij zij vertelt en laat voelen wat er visueel in het stuk gebeurt. “Met de Meet & Feel wil ik mensen met een visuele beperking net zo hard laten genieten van theater als ieder ander”, aldus Ayşegül.

Voorstelling

Samen met mijn partner bezocht ik in Theater Bellevue in Amsterdam een voorstelling van Ayşegül zelf, De Wraak van A. Bij de Meet & Feel werd ik uitgenodigd om het podium te betreden, waar Ayşegül mij uitlegde hoe het decor was opgebouwd. “Je stapt nu in een arena met lichtbruine ondergrond. Er staat een kruiwagen vol met zand en er liggen een aantal ballen van zand.”

De Wraak van A. is een muziektheaterstuk over een gewelddadige jeugd, waarin Karaca haar eigen verhaal verbindt aan de Griekse mythe over Antigone. Antigone was iemand die zich verzet tegen onderdrukking, vergelijkbaar met hoe Karaca haar tirannieke vader afwijst.

Muziek

De muzikanten die het stuk begeleiden werden ook aan mij voorgesteld. Direct achter het podium zit Marianne Noordink met een aantal blaasinstrumenten, waaronder fluiten van riet. Deze hebben ieder een verschillende toonhoogte. Marianne laat mij enkele fluiten voelen en horen. Ook achter de arena zit Hannah Hiemstra achter een drumstel. Dit is uitgebreid met een grote schaal of gong waar ze met een strijkstok over heen kan strijken, wat tot prachtige muzikale effecten leidt.

Kleding

Tot slot laat Ayşegül mij voelen hoe haar kleding er uit ziet. Ze draagt onder andere een aantal beschermende kledingstukken van leer die ze tijdens de voorstelling zal uittrekken. Ze laat me het zand in de kruiwagen voelen en vertelt wat ze hier tijdens de voorstelling mee zal gaan doen. Al met al kreeg ik een concrete voorstelling van hoe het decor en Ayşegül er uit ziet. Dankzij de uitleg van Ayşegül kon ik het stuk goed volgen.

De voorstellingen waarbij een Meet & Feel plaats gaat vinden zijn te vinden op de website van Theater Bellevue: www.theaterbellevue.nl/meet&feel

Ga naar de inhoud